ECHO nr. 06: Markttoegangscomité (Market Access Advisory Committee)

09-02-2018

Comité markttoegangsbelemmeringen

Iedere maand bespreken vertegenwoordigers van de EU-lidstaten en het Europese bedrijfsleven met de Europese Commissie (DG TRADE) veel voorkomende handelsbelemmeringen met landen buiten de EU. Ook Nederland is hierbij vertegenwoordigd. Wij hebben hiervoor uw input nodig. U krijgt vanaf nu maandelijks een overzicht van de onderwerpen die besproken worden.

 

Agenda voor 2018

Hieronder vindt u een overzicht van de onderwerpen die per maand besproken worden. Ieder maand staat een land en soms ook een sector centraal in de gesprekken:

 

Agenda Markttoegangscomité (Market Access Advisory Committee) 2018

Maand

Landenfocus

Sector focus

Januari

China

-

Februari

Zuid-Korea

-

Maart

Algerije

Automotive/ auto-onderdelen

April

Verenigde Staten

Medische apparaten

Mei

India

Textiel

Juni

Egypte

Alcoholhoudende dranken

Juli

Japan

-

Augustus

-

-

September

Maleisië

-

Oktober

Zwitserland

-

November

Thailand

ICT

December

Oekraïne

-

 

Actuele problemen

Daarnaast worden acute actuele problemen besproken. Op 15 februari zal er worden gesproken over actuele handelsbelemmeringen met Tunesië, Turkije en Algerije. Ervaart u problemen bij de export naar deze landen, laat het ons weten.

 

Handige links

 

Meldpunt handelsbelemmeringen

Als u nog vragen hebt of wanneer u handelsbelemmeringen ervaart in landen buiten de Europese Unie, kunt u contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken via: handelsbelemmeringen@minbuza.nl. Nadere informatie over het meldpunt vindt u hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/internationaal-ondernemen/vraag-en-antwoord/waar-kan-ik-oneerlijke-concurrentie-in-het-buitenland-melden

 

Over ECHO

Via deze nieuwsbrief informeren wij u beknopt over handelspolitiek nieuws.

Aanmelden ECHO-berichten

Geïnteresseerd in handelspolitieke informatie over bijvoorbeeld sanctiemaatregelen, antidumping en vrijhandelsakkoorden? Meld u hier aan voor deze service van Buitenlandse Zaken, VNO‑NCW en MKB‑Nederland i.s.m. ICC Nederland en de Kamers van Koophandel.