Nieuwe regels voor Verantwoord Winkelen (toolkit)

Met een nieuw protocol voor winkeliers en hun klanten willen ondernemingsorganisaties en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ervoor zorgen dat mensen zo verantwoord mogelijk hun aankopen kunnen doen en winkelmedewerkers op een veilige manier kunnen werken. De maatregelen in het protocol zijn bedoeld om besmettingen met het coronavirus te voorkomen en de gevolgen van het nieuwe virus te beperken.

  

In aanvulling op alle goede initiatieven die hiervoor in het land al worden genomen ondersteunt het protocol ondernemers om de regels op een eenduidige manier te communiceren. Daarnaast nemen winkeliers diverse sectorspecifieke maatregelen, zoals het invoeren van een deurbeleid. Het nieuwe protocol (met spelregels en de bijbehorende poster) is verspreid onder alle winkels in Nederland die open zijn.

 

Flyer tips voor 1,5 meter maatregelen voor mensen met een beperkingDe 1,5 meter maatregelen kunnen voor de meer dan 2 miljoen Nederlanders met een beperking onbedoeld obstakels opleveren en hun zelfstandigheid aantasten. Help ook hen -aangepast- verantwoord te winkelen. Het programma MKB Toegankelijk (initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland) geeft praktische en toegankelijke 1,5 meter tips voor ondernemers. Kijk op de website en of download de flyer!

 

Belangrijkste regels voor klanten:

  • winkel zoveel mogelijk alleen
  • pin/betaal mobiel
  • houd 1,5 meter afstand
  • en volg de aanwijzingen op van de medewerkers  

De poster is gebaseerd op de RIVM-regels en wordt vanaf vandaag via alle brancheorganisaties verspreid onder alle winkels in Nederland om in de etalage en in de winkel op te hangen. Het bevat heldere instructies die gelden voor alle detailhandelsactiviteiten en voor alle klanten. De instructies moeten winkeliers helpen om klanten eenvoudig te kunnen aanspreken als ze de regels niet naleven. Andersom kunnen klanten winkeliers of andere klanten aanspreken op de regels.

 

Als er updates komen op deze afspraken worden die zo snel mogelijk gecommuniceerd.

Branches kunnen op basis van bijgevoegde formats hun eigen poster op maat maken (incl. logo’s), maar altijd op basis van deze spelregels.

 

Meer weten?

Zie bijgevoegd protocol en de bijbehorende postervarianten.

Download het protocol verantwoord Winkelen
 

Download de poster Verantwoord Winkelen van VNO-NCW, MKB-Nederland en de Rijksoverheid

Let op er zijn 4 varianten!

 

 

 Versie

Met winkelwagen

 

Ja Ja Nee Nee

Aangegeven hoeveel personen tegelijk in winkel 

Ja Nee Ja Nee

 

 PDF-1  PDF-2  PDF-3  PDF-4

 

 

Download ook de algemene poster


PDF rgb (voor web of regulier printwerk) of PDF cmyk (voor drukwerk)

 

Meer weten?

Zie bijgevoegd protocol en de posters hierboven om in de winkelruit en in de winkels te hangen.  

 

 

STER-radiospot

Beluister ook de radiocommercial met Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland.

 

 

Download ook hierboven de Verantwoord winkelen posters (4 varianten), de algemene poster en het Verantwoord winkelen protocol.