Junior woordvoerder

Ben jij de nieuwe Junior woordvoerder van VNO-NCW en MKB-Nederland ?

 

Als (junior) woordvoerder sta je namens onze organisaties de pers te woord en onderhoud je contacten met journalisten, regionale verenigingen en leden op tal van onderwerpen waar de kranten, radio, tv en social media dagelijks bol van staan. Van de ingrijpende coronacrisis tot de vernieuwing van de arbeidsmarkt, Brexit of de energietransitie. Allerlei actuele onderwerpen komen langs en jij staat daarbij aan de lat om ons verhaal goed te vertellen en zo de belangen van onze leden goed te behartigen. Je begeleidt verder zowel onze beleidscollega’s als de voorzitters in hun contacten met media. Verder werk je nauw samen met onze leden (branches en/of bedrijven) en denk je strategisch na hoe je onze belangen goed kunt ondersteunen op zowel korte als langere termijn.

 

Als onze nieuwe collega maak je deel uit van het team Communicatie en Woordvoering (6 fte), Daarnaast maakt ook het team Content Strategie onderdeel uit van de Divisie Communicatie & Marketing (7 fte). Vanuit de directie maken we publicaties als Forum, onderhouden we alle communicatiekanalen die we tot onze beschikking hebben (website, social media, nieuwsbrieven, etc) en ondersteunen we de organisatie bij tal van communicatieve uitingen (publicaties, events, interne communicatie, etc) en de lobby.  

 

Je taken

Samen met je collega woordvoerders (2) zet je lange termijn (pers)beleid om in korte termijn acties. Met hen samen coördineer en bepaal je de woordvoering en monitor je dagelijks de media en het politieke landschap. Je signaleert kansen en issues en zet die om in acties met impact. Je bent een teamplayer die makkelijk samenwerkt met onze inhoudelijke deskundigen en de communicatiecollega’s. Je helpt zaken simpeler te maken en je zet net zo makkelijk een samenwerking/campagne op met een deel van onze leden. Daarnaast ben je goed in het opbouwen en onderhouden van een actief en relevant netwerk binnen media, politiek Den Haag en maatschappelijke organisaties. Je vertaalt activiteiten van de organisatie naar kernboodschappen en Q & A's en draagt deze uit in woordvoering, persberichten, tweets, etc. Je ontwikkelt je bij ons komende jaren tot een stevige gesprekspartner voor beleid, voorzitters en directie over effectieve mediastrategie en –inzet en je geeft zowel gevraagd als ongevraagd advies.

 

Functievereisten

 • Afgeronde opleiding op bijvoorbeeld het gebied van communicatie/Journalistiek op hbo- of wo-niveau. Als jij kan aantonen waarom je aanleg en feeling hebt voor het communicatie vak mag dit ook een andere HBO- of WO opleiding zijn.
 • Het liefst heb je al enige (bijvoorbeeld 1 á 2 jaar) werkervaring als woordvoerder of binnen de journalistiek. Je kan sowieso beide kanten van het 'spectrum' overzien. Daarnaast heb je aantoonbaar brede algemene kennis van het vak.
 • Actief en relevant netwerk binnen media, politiek Den Haag en bij voorkeur ook binnen maatschappelijke organisaties.
 • Strategisch en analytisch denker met een 'hands on'-mentaliteit. tegelijkertijd ben je ook echt een ‘doener’.
 • Goed op de hoogte van politieke, economische en maatschappelijke ontwikkelingen en de uiteenlopende belangen op die terreinen.
 • Naast traditionele media heb je ook ervaring met én een visie op de inzet van social media.
 • Sterke adviesvaardigheden.

Competenties:

Je bent in de eerste plaats natuurlijk een leuke collega, maar daarnaast vinden we vooral de volgende zaken belangrijk:

 • Proactief en oplossingsgericht.
 • Je schakelt snel en gaat graag een uitdaging aan.
 • Een goede presentatie.
 • Energiek en gericht op groei van zowel jezelf als de organisatie.
 • Netwerker en omgevingssensitief.

Over VNO-NCW en MKB-Nederland

De verenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland behartigen de belangen van het bedrijfsleven namens de 120.000 ondernemingen die via brancheorganisaties of rechtstreeks lid zijn. De grootste multinationals én de mkb-ondernemers, familiebedrijven en DGA's, maar ook (hightech) starters en ZZP'ers. Ondernemingen uit alle sectoren van de economie worden door ons vertegenwoordigd. In totaal vertegenwoordigen we samen 90 procent van de private werkgelegenheid in Nederland.

De twee verenigingen staan voor een sterk ondernemings- en vestigingsklimaat, zodat onze economie kan floreren ten dienste van een goede samenleving met werk en kansen voor iedereen.

 

De twee verenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland hebben samen één werkorganisatie/bureau dat gevestigd is in De Malietoren midden in Den Haag. Daarnaast hebben we diverse regionale verenigingen en een bureau in Brussel.

Belangstellenden wordt verzocht uiterlijk 18 mei schriftelijk te reageren naar Marphen Mijnals, recruiter VNO-NCW en MKB-Nederland recruiter@vnoncw-mkb.nl. Voor vragen kun je hem ook bellen: 0615086736

 

Meer vacatures
Bekijk meer vacatures bij VNO-NCW, MKB-Nederland of bij onze partners op onze vacature-overzichtspagina.

Lees meer over