Zet het mes in subsidies

21-09-2017

De overheid heeft de afgelopen decennia een keur aan subsidies bedacht voor ondernemers. Ongetwijfeld met de beste bedoelingen. Maar inmiddels zijn het er ruim 2.500. Ik vind het niet zo vreemd dat veel ondernemers daar tureluurs van worden. En het aanvragen ervan soms maar achterwege laten. Het kost gewoon te veel tijd om te ontdekken of er iets van hun gading bij zit.

 

Afwijzing aanvraag subsidie

Het zal ook niet de eerste keer zijn dat ondernemers die overtuigd zijn dat ze in aanmerking komen voor subsidie, van een koude kermis thuiskomen. Want hoe vaak overkomt het je niet dat er op een subsidieaanvraag toch een afwijzing volgt, omdat je aan een onderdeel van de voorwaarden niet zou hebben voldaan.

 

Voorwaarden subsidie

Complicerende factor is dat de overheid er een handje van heeft de voorwaarden van subsidieregelingen tussentijds aan te passen. Daardoor kan het gebeuren dat je als ondernemer de verstrekte subsidies gedeeltelijk of zelfs helemaal moet terugbetalen.

 

'De overheid heeft er een handje van voorwaarden tussentijds aan te passen'

 

Niet alleen het woud van regelingen en de bureaucratie die daar aan vastzit, is vervelend voor ondernemers. Als er zoveel regelingen zijn, mag je er ook vraagtekens bij zetten of het niet een beetje efficiënter kan.

 

Snoei in het regelwoud 

Ik vraag me daarom oprecht af of het geen tijd wordt alle subsidieregelingen nog eens kritisch tegen het licht te houden. Het geld dat zo wordt bespaard, kan dan worden gebruikt voor een substantiële belastingverlaging voor ondernemers. Dáár zouden zij pas echt blij mee zijn.

 

En verlaag de belasting 

Ik ben er van overtuigd dat zo’n vereenvoudiging een veel groter rendement oplevert dan handhaving van het bestaande subsidiecircus. En ik daag het CPB uit om de doorrekening te maken.

 

Alfred Welink

Voorzitter VNO-NCW Noord