Wie durft te beweren dat het Noorden achterblijft?!

18-05-2018

Uit de laatste berichten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de economische groei in de noordelijke provincies dit jaar achterblijft ten opzichte van andere regio's. Met dat soort cijfers zou de indruk kunnen ontstaan dat het in het Noorden niet goed gaat.

 

Het Noorden durft 

Niets is minder waar. Dat blijkt wel uit het feit dat er maar liefst vier noordelijke bedrijven zijn doorgedrongen tot de finale van de Koning Willem I Prijs. Dit is een prestigieuze en onafhankelijke ondernemingsprijs die elke twee jaar wordt uitgereikt aan innovatieve bedrijven die durf, duurzaamheid en doorzettingsvermogen hebben getoond. Een unieke en bijzondere award.

 

Vier nominaties voor Koning Willem I Prijs

In de categorie grootbedrijf is Eska uit Sappemeer, producent van massief karton, één van de drie finalisten. In de categorie mkb horen 'noorderlingen' Apollo Group en Dijkstra Draisma tot de laatste gegadigden. Afvalverwerker Omrin uit Leeuwarden maakt kans op de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap.

 

Ondernemerschap in het Noorden bloeit  

Dat het Noorden zo sterk vertegenwoordigd is, verbaast me niet. Het is een bevestiging van de kwaliteit van het noordelijke bedrijfsleven, die niet in cijfers is uit te drukken. Neem bouwgroep Dijkstra Draisma. Een bedrijf in een klassieke sector, die kans ziet om vakmanschap te combineren met innovatie en duurzaamheid. De klimaatveranderingen en de schaarste aan grondstoffen zijn belangrijke aanjagers voor deze 'groene' bouwers.

 

Waterstof biedt kansen 

In het Noorden liggen zeker uitdagingen. Uitdagingen waar we nu al de effecten van merken. De achterblijvende economische groei is direct te linken aan de lagere gasproductie. Dat moeten we niet onderschatten. Tegelijkertijd biedt het ons kansen. Juist hier, in het Noorden, wordt de bodem gelegd voor een duurzame productie van waterstof voor bijvoorbeeld auto's, bussen en treinen.

 

Het Noorden maakt ommezwaai naar duurzaam ondernemen. U ook? 

Maar innovatie, duurzaamheid en waterstofeconomie zijn niet alleen noordelijke thema’s. Heel ondernemend Nederland staat voor uitdagingen: hoe blijf je jezelf vernieuwen, hoe maak je de ommezwaai naar duurzaam ondernemen? Want alleen dan kun je mee in deze snel veranderende wereld.

 

Alfred Welink

Voorzitter VNO-NCW Noord