Wetsvoorstel Arbeidsmarkt in Balans schiet schromelijk tekort

16-04-2018

Mensen voor langere tijd aan je binden met alle kosten, plichten en risico's die daarbij horen. Veel werkgevers deinzen daar voor terug, en geef ze tegenwoordig eens ongelijk. Het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in Balans waarvan minister Koolmees vorige week de internetconsultatie startte, had daar oplossingen voor moeten bieden, maar schiet daar voorlopig nog schromelijk in tekort. 

 

Vast niet aantrekkelijker, flex onhanteerbaar

Anders dan in het Regeerakkoord aangekondigd, wordt het werkgeverschap met de maatregelen die Koolmees voorstelt niet aantrekkelijker. Sterker nog: alle vormen van tijdelijke arbeid worden duurder en in sectoren die hier afhankelijk van zijn zelfs onhanteerbaar.

 

Combinatiegrond voor ontslag niet goed uitgewerkt

De punten die het voor werkgevers weer aantrekkelijk hadden moeten maken, zoals het makkelijker maken van ontslag door een combinatiegrond voor ontslag toe te voegen, zijn niet goed uitgewerkt. Zo krijgen werkgevers niet het vertrouwen dat zij, als het nodig is, iemand echt kunnen ontslaan. Ook heeft verlenging van de ketenbepaling van tijdelijke contracten van twee naar drie jaar maar weinig om het lijf wanneer tijdelijke contracten duur en niet goed toepasbaar worden gemaakt.

 

Desastreus voor horeca, detailhandel en landbouw

Voor sectoren waar seizoens- en piekwerk al decennialang een inherent onderdeel vormen van het werk – denk aan horeca, detailhandel en landbouw - dreigt dat desastreus uit te pakken. Zo zorgt de voorgestelde premiedifferentiatie WW ervoor dat de loonkosten van onder meer tijdelijke en oproepkrachten fors duurder worden, overigens zonder dat werknemers er zelf van profiteren. Het recht op transitievergoeding vanaf dag één komt daar nog eens bij. Ook wordt de mogelijkheid voor oproepcontracten beperkt. Ook de inperking van payrolling gaat verder dan voorzien.

 

Frontale aanval op flexibele arbeid

Kortom, in plaats van een evenwichtige poging om tot meer balans te komen, zien we een frontale aanval op flexibele arbeid en een krampachtige poging om de arbeidsmarkt alsnog in het keurslijf van het vaste dienstverband te persen. Minister Koolmees dreigt daarmee het paard achter de wagen te spannen.

 

Alfred van Delft

Beleidssecretaris sociale zaken