Een nieuw pensioencontract voer je niet van vandaag op morgen in. Hoe gaat dat in zijn werk? En kan 't nog stuk lopen met 't pensioenakkoord?
Tussen het mediageweld over dreigende pensioenkortingen, kwam onlangs interessant nieuws. Volgens het CBS zijn er steeds meer die mensen na de pensioenleeftijd blijven werken. Dat zijn nu zo’n 170.000, de helft daarvan als zzp-er, ruim drie keer zoveel als in 2003. Van 67-jarigen heeft nu 13,5 procent een baan en in de leeftijd van 70 tot 75 jaar is dat 8 procent.
Waartoe dient pensioen?
Dit is een voorbode voor een grote en ingrijpende maatschappelijke verandering die gaat over hoe u en ik ons leven willen inrichten en waartoe ons pensioen dient. Vroeger was de gedachte: u werkt snoeihard en dan heeft u recht op een Zwitserleven-pensioen om thuis heerlijk niets te doen. De vraag is of dat zo werkt.
Vrijwillig blijven werken
Werken geeft – gelukkig - meestal veel plezier en zingeving (leestip: Alain de Botton, Ode aan de Arbeid). Aan de andere kant worstelen sommige gepensioneerden met de invulling van hun vrije tijd. Er zijn daarom steeds meer mensen die geheel vrijwillig blijven werken na hun pensioengerechtigde leeftijd. Gewoon omdat zij dat werk leuk vinden en het zo kunnen inrichten dat het hen goed past (bijna altijd in deeltijd bijvoorbeeld).
Doorwerken loont van 2 kanten
Blijven werken lóónt ook voor werkende en werkgever. AOW wordt een basisinkomen en over het salaris betaal je véél minder belasting dan voor je 66ste. Pensioen krijgt zo een andere rol. Je kunt deeltijdpensioen opnemen als extraatje of pensioen later opnemen zodat de uitkering hoger wordt. Werkgevers profiteren van minder (dure) verplichtingen zoals slechts 13 weken loondoorbetalingsplicht bij ziekte (in plaats van 2 jaar) en geen ontslagvergoedingen.
Niet voor iedereen
U zult tegenwerpen: doorwerken is niet voor iedereen weggelegd. Dat klopt, zeker als je stukadoor of verpleegkundige bent met een hoge werkdruk of fysiek zwaar werk. Doorwerken vereist bij een bedrijf vaak omdenken over oudere werknemers en er zijn misschien aanpassingen nodig in de werkzaamheden. De uitdaging is om iedereen vitaal een afwisselende loopbaan te laten hebben. Daar hoort maatwerk bij, niet iedereen in de mal van één pensioenleeftijd te drukken.
Wat wilt u echt?
Vergeet dus even alle beleidsdiscussies en stel uzelf vandaag de vraag: hoe zorgt u ervoor dat werken leuk blijft. Misschien iets anders gaat doen? Of er even tussenuit? En als u het leuk vindt om te werken, waarom blijft u dat niet doen? Bedenk wat u echt wilt, en handel daarnaar.