Werk aan de winkel voor het nieuwe kabinet

21-03-2017

Het gezond verstand is teruggekeerd. Zo voelde de uitslag van de Kamerverkiezingen, vorige week woensdag. Ik ben benieuwd wat voor kabinet op basis van de nieuwe, toch wel verrassende zetelverdeling wordt geformeerd. Al tijdens de uitslagenavond hoorde ik allerlei speculaties over mogelijke coalitievarianten. Met daaraan vastgeplakt de vraag of die allemaal wel zo realistisch zijn. Ik hoop van harte dat de formatie geen slepend proces wordt. Want er is werk aan de winkel.

 

Innovatief 

De snelheid waarmee het politieke landschap in ons land verandert, past wel bij deze tijd. De veranderingen in de hele wereld gaan snel. Bedrijven kunnen alleen overleven als ze daar gemakkelijk op kunnen inspelen. Dat geldt zeker voor de vooruitstrevende, innovatieve bedrijven waarvan we er hier in de regio veel hebben.

 

Vaste dienst 

Dankzij het economisch herstel draaien ze ‘als een tierelier’, zoals het Eindhovens Dagblad schreef. Ondernemers zitten te springen om goed personeel. Ze nemen het liefst werknemers in vaste dienst. Want vaste krachten zijn – mede dankzij voortdurende scholing – als geen ander in staat de ontwikkeling van het bedrijf te volgen. Maar ondernemers zijn ook beducht voor de kosten en risico’s van het in dienst nemen van vast personeel. En dus kiezen ze vaak toch maar voor tijdelijke krachten. De Wet werk en zekerheid had hierin verandering moeten brengen. Maar ik kan niet anders dan vaststellen dat er aanvullende maatregelen nodig zijn.

 

Scholing 

Ik stel voor nog eens serieus te kijken naar mijn idee voor een Personeelsbeleid In Transitie, kortweg PIT. Kern daarvan is dat regelingen als WW, O&O-gelden en ontslagvergoedingen worden vervangen door een persoonlijk budget voor werknemers. Zij kunnen daaruit putten voor opleiding, persoonlijke ontwikkeling en het overbruggen van de tijd tussen banen. Zo sla je twee vliegen in een klap: werkgevers krijgen personeel dat optimaal is voorbereid op de toekomst. En werknemers krijgen meer regie over hun loopbaan. Mooier kan het toch niet?

 

Peter Struik

Voorzitter Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging BZW