Voor het lerarentekort is meer nodig dan minder collegegeld

13-12-2017

Kies voor een lerarenopleiding en betaal de eerste twee jaar maar de helft van het collegegeld. Dát vond ik best een positief signaal van de nieuwe minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven. Door deze financiële prikkel hoopt ze dat meer studenten voor het vak van leraar kiezen. En dat is nodig ook, want in de techniek, de vreemde talen en de exacte vakken is er een lerarentekort, dat de komende jaren alleen maar groter wordt.

 

Juiste oplossing voor lerarentekort

Toch vraag ik me af of dit de juiste oplossing voor het probleem is. Het beroep van leraar wordt niet opeens aantrekkelijker voor jonge mensen omdat ze een eenmalige korting krijgen. Het is immers een beroep dat veelal een lange carrière in het onderwijs betekent – zou u op basis van 2.000 euro een keuze maken voor de rest van het leven? Daarnaast, en dat moet ook gezegd worden, geldt het tekort niet voor alle vakken; in vakken zoals geschiedenis en maatschappijleer is er op dit moment juist een overschot aan docenten.

 

Lerarentekort = beroep aantrekkelijker maken

Wat is dan wel de oplossing? Ten eerste vind ik dat wij allemaal – bedrijfsleven en overheid – ervoor moeten zorgen dat het beroep van leraar de status krijgt die het verdient. Zorg nou dat er makkelijker combinaties gemaakt kunnen worden tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. Eerst de Klas, een traineeship waarin academici in het bedrijfsleven werken en voor de klas staan, is daar een goed voorbeeld van. Maak het beroep leraar en de perspectieven die daarbij horen aantrekkelijk, is mijn boodschap.

 

En... Lerarentekort = bekwaam en maatwerk

Daarnaast schreef ik al eerder dat we veel soepeler moeten omgaan met de vaklui die na een lange carrière in het bedrijfsleven voor de klas willen staan. Zéker als zij jarenlang ervaring hebben met het opleiden van leerlingen in het bedrijf. Laat hen nou niet een 4-jarige lerarenopleiding volgen of per se eisen dat zij een mbo 4-opleiding hebben afgerond. Bekwaam en maatwerk zijn de sleutelwoorden. Niet alleen omdat we straks anders zonder leraren zitten, maar ook omdat we anders excellente docenten mislopen.

 

Het lerarentekort, daar is geen eenzijdige oplossing voor. Laat die halvering van het collegegeld dan ook het begin zijn van een hele reeks maatregelen die ervoor zorgt dat onze kinderen topmensen voor de klas krijgen

 

Gertrud van Erp

Secretaris onderwijs