Verkiezingstijden

17-02-2017

Altijd spannend: verkiezingstijden. En al helemaal in een jaar dat niet alleen Nederland naar de stembus gaat, maar ook Frankrijk en Duitsland. Ook voor ondernemers maakt dat van 2017 een bijzonder jaar. Velen duimen voor een uitkomst waarbij Nederland en Europa er sterker uit komen in plaats van zwakker.

 

Vertrouwen

Stabiliteit is voor ondernemers heel belangrijk. Om te kunnen investeren – of het nou in een nieuw bedrijf, een goede handelsrelatie of een baanbrekende innovatie is – moet je er namelijk op kunnen vertrouwen dat de omstandigheden niet van de ene op de andere dag drastisch zullen veranderen. Dat instituties niet worden afgebroken, grenzen niet worden dichtgegooid en bevolkingsgroepen niet tegen elkaar worden opgezet.

Ook voor de burger geldt dat stabiliteit een groot goed is. Wie durft nog een huis te kopen of van baan te veranderen als onzekerheid troef is? Daar komt nog bij dat spanningen in een samenleving in dergelijke tijden zullen oplopen.

 

Instabiliteit

In tijden van dreigende instabiliteit is het beste devies: zuinig zijn op de instituties die ervoor ontworpen zijn om ‘de boel bij elkaar te houden’. Dan hebben we het uiteraard over onze rechtsstaat en onze democratie. Maar ook over de Europese Unie.

Immers: van een door oorlogen geteisterd en tot op het bot verdeeld continent heeft Europa zich in de decennia sinds de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld tot een economische en politieke wereldmacht. Een stabiel continent met een kwaliteit van leven voor de gemiddelde burger die nergens ter wereld wordt geëvenaard.

 

Boodschap

‘Wij moeten volstrekt duidelijk maken dat het uiteenrafelen van de EU niet tot de terugkeer leidt van een mythische, volledige soevereiniteit van de lidstaten maar tot complete afhankelijkheid van de supermachten als de VS, Rusland en China’, zei EU-president Donald Tusk hier onlangs over. Het is een boodschap die ondernemers al jaren uitdragen, maar die urgenter is dan ooit.

Ik heb er vertrouwen in dat een nieuwe coalitie na de verkiezingen constructief zal gaan bouwen aan een beter Nederland en een beter Europa. En we laten ‘ons niet gek maken’ door soms extreme verkiezingsretoriek. Het bedrijfsleven staat klaar om zijn rol te spelen als het gaat om de grote transities van deze tijd. Met als doel een welvarende, duurzame en stabiele samenleving met kansen voor iedereen.

 

Hans de Boer

Voorzitter VNO-NCW