Verkiezingen gemeenteraad: dit staat er op het spel

13-03-2018

Klagen over de politiek: we hebben het in Nederland tot een ware kunst verheven. Op verjaardagen, in de kroeg of op twitter: met een tirade tegen 'Den Haag' zit je altijd goed. Nu kan de gemiddelde politicus, landelijk of lokaal, heus wel tegen een beetje kritiek. Sterker nog: de meesten gaan graag het debat aan. Zeker nu de gemeenteraadsverkiezingen weer voor de deur staan. Laten we dat belangrijke moment daarom gebruiken om voor de verandering eens écht met elkaar in gesprek te gaan. Er staat immers veel op het spel.

 

De stem van ondernemers

Daarbij is het belangrijk dat óók de stem van ondernemers gehoord wordt. Bedrijven zijn immers onmisbaar voor gemeenten. Ze scheppen banen, zorgen voor welvaart en een levendige gemeente, maar sponsoren ook lokale initiatieven. Omgekeerd kunnen bedrijven niet zonder een goed lokaal bestuur met een sterke economische agenda, die groei stimuleert en onnodige belemmeringen wegneemt of voorkomt. Kijk bijvoorbeeld naar dit filmpje van de installatiebranche.

 

Toegankelijk en mkb-vriendelijk

Gelukkig zijn er veel goede voorbeelden van gemeenten die op allerlei terreinen prima samenwerken met het bedrijfsleven. Of het nu om een regionaal investeringsfonds gaat of een inkoop-app voor het lokale bedrijfsleven: er zijn veel gemeenten die zich toegankelijk en mkb-vriendelijk weten op te stellen. En als er dan ook nog een paar ondernemers zitting hebben in de gemeenteraad ontstaan er volop kansen voor een economisch klimaat dat ondernemers uitdaagt, inspireert en ondersteunt.

 

Respect voor raadsleden

Alle respect trouwens voor alle aankomende raadsleden die bereid zijn de komende vier jaar weer een fors deel van hun tijd aan de lokale politiek te wijden. Tegen een bescheiden vergoeding maar wel met garantie op veel kritiek. Misschien toch iets om even bij stil te staan de volgende keer in de kroeg of tijdens die verjaardag.

 

Hans de Boer

Voorzitter VNO-NCW