Topambtenaar Maarten Camps wil nieuwe spelregels voor gelijk speelveld

18-01-2018

Ik heb het altijd een mooie traditie gevonden. Ieder jaar schrijft de hoogste ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken (en Klimaat tegenwoordig) op persoonlijke titel een nieuwjaarsartikel in het economenvakblad ESB. Dé kans om eens een knuppel in het hoenderhok te gooien en de goegemeente aan het denken te zetten. Maarten Camps doet dat dit jaar door te stellen dat een 'nieuwe economie' vraagt om 'nieuwe grenzen'.

 

Sterke staatsinvloed

Camps heeft gelijk dat er sprake is van een nieuwe situatie als het gaat om de internationale economie. Neem de tendens van buitenlandse bedrijven onder sterke staatsinvloed om bedrijven op te kopen die zich bezig houden met sleuteltechnologieën of vitale infrastructuur. Niet uit economische redenen dus maar uit politiek-strategische. Het gaat dan bovendien vaak om bedrijven die wel vrijelijk bij ons kunnen investeren, maar bij wie dat omgekeerd niet kan.

 

Gelijk speelveld

Daarom pleit Camps voor nieuwe grenzen. Partijen die hieraan voldoen, moeten volop de ruimte krijgen, stelt hij. Maar aan bedrijven uit landen zonder gelijk speelveld die hier niet aan voldoen, moeten op onze markt beperkingen kunnen worden opgelegd. Geen protectionisme dus, maar common sense. Jammer genoeg is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Met China probeert de EU dat al jaren bij de onderhandelingen over een bilateraal investeringsakkoord. Daar zit echter niet veel schot in.

 

Beschikbaarheid data

Nog zo'n voorbeeld uit de 'nieuwe economie' is het belang van big data. De beschikbaarheid daarvan geeft bedrijven de kans om producten en diensten te verbeteren. Camps wil daarom dat bedrijven, ook datarijke bedrijven als Google, Facebook en Apple, anonieme gebruiksdata breed beschikbaar stellen. Uiteraard moet hierbij worden voldaan aan bestaande privacy- en veiligheidswetgeving en mogen bedrijven een financiële compensatie voor hun data vragen. Een publieke autoriteit zou op het correct deelgebruik van data kunnen toezien, aldus Camps. Ik vind het een prikkelende gedachte die bij de grote datagiganten van deze wereld vast op weerstand zal stuiten. Maar is een open wereld waarin iedereen zich aan een aantal spelregels houdt, niet verreweg te prefereren boven een wereld van spierballen en machtsmisbruik? Ik maak me er in ieder geval graag hard voor.

 

Hans de Boer

Voorzitter VNO-NCW