Stuw Grave bewijst: landelijke calamiteitenregeling moet

19-01-2017

‘Zo’n gat dicht je niet op een achternamiddag’, was het eerste wat ik dacht toen ik eind december op tv de eerste beelden voorbij zag komen over de kapot gevaren stuw in de Maas bij Grave. Letterlijk in een klap lag de belangrijkste vaarweg van en naar het zuiden er uit. Onwillekeurig moest ik even denken aan de ellende door de  onverwachte afsluiting van de Merwedebrug. In de maanden dat de brug dicht was, moesten ondernemers maar zien hoe ze het redden.

 

Afsluiting 

Dat in de berichtgeving over ‘Grave’ veel aandacht was voor het leed van woonbooteigenaren, begrijp ik. Het zal je drijvende trots maar zijn die gekanteld op het droge ligt. Logisch ook die aandacht voor de binnenvaartschippers die hun laad- of losadres niet meer konden bereiken of alleen maar door dagen om te varen. Des te vreemder vind ik het dat er zo weinig aandacht was voor de bedrijven in regio die voor hun functioneren afhankelijk zijn van vervoer over water.  Die bedrijven hebben het door de afsluiting zwaar voor de kiezen gekregen.

 

Extra kosten 

Extra kosten voor transport en opslag, voorraden grondstoffen die opraken, eindproduct dat niet kan worden afgevoerd, ga er maar aan staan. Ik heb zelfs gehoord van bedrijven die het werk helemaal hebben moeten stilleggen. De schade loopt per bedrijf sterk uiteen. Uit de enquête die we samen met EVO Fenedex hebben gehouden, blijkt dat de totale schade per week de 2,5 miljoen euro ruim te boven gaat. De rek is er bij veel ondernemers inmiddels wel uit. En ik vrees dat de gevolgen in Limburg en de rest van Nederland nog lang zijn te voelen.

 

Calamiteitenplan 

Gelukkig werkt Rijkswaterstaat inmiddels aan noodverbanden om de waterstand op een zodanig peil te krijgen dat het scheepvaartverkeer weer kan worden hervat. Maar daarmee zijn we er niet. Het zal niet de laatste keer zijn dat er zoiets gebeurt. Daarom zou ik graag zien dat er een structurele aanpak komt voor problemen zoals nu rond de stuw bij Grave, inclusief calamiteitenplan en compensatieregeling. Een regeling waarvan óók ondernemers gebruik kunnen maken.

 

Jan Zuidam

Voorzitter LWV