Pak door als het moet met toezicht op chemische industrie

13-07-2017

Dikke zwarte rookwolken boven Moerdijk. Wat in eerste instantie relatief onschuldig leek, draaide uit op een zeer grote brand. Uren duurde het voordat het sein ‘brand meester’ kon worden gegeven. Wat restte was een kater: had dit niet voorkomen kunnen worden?

 

Maatschappelijke impact

Veiligheidsincidenten zoals de brand bij Chemie-Pack hebben een grote maatschappelijke impact. Ik vind dan ook dat dit soort incidenten koste wat kost moeten worden voorkomen.

 

Verhoogd veiligheidsrisico

De chemiesector is een sector met een verhoogd veiligheidsrisico, dus terecht is er veel aandacht voor een veilige bedrijfsvoering. Duidelijke wet- en regelgeving, adequaat toezicht en een adequate handhaving door gespecialiseerde omgevingsdiensten helpen daarbij.

 

Pak de rotte appels aan

Maar daarmee zijn we er nog niet. Wat ik nog te vaak zie, is dat na een incident de rotte appels worden aangepakt door een complete sector nieuwe regels op te leggen. En dat terwijl er eigenlijk niks mis is met de bestaande regelgeving. In Zeeland en West-Brabant doen we dat anders.

 

Voortvarend toezicht helpt

Ik heb niet eerder meegemaakt dat risicovolle bedrijven de Omgevingsdienst en de politiek vragen om toezicht en handhaving bij álle bedrijven voortvarend op te pakken. Maar in Zeeland en West-Brabant gebeurt dat dus wel. Met als enige doel bedrijven die het niet zo nauw nemen met de veiligheid aan te pakken voordat het te laat is.

 

Elkaar scherp houden ook

Moeten we de bedrijven zelf maar laten uitzoeken hoe ze aan hun veiligheid kunnen werken? Ik denk van niet. Een steuntje in de rug is altijd welkom. Zoals we het in deze regio doen met de Masterclass Veiligheid Zuidwest. In het kader van die masterclass informeren bedrijven elkaar over hun inspanningen, houden ze elkaar scherp en hebben ze nauw contact met de toezichthouder. En daarvan profiteert iedereen.

 

Peter Struik

Voorzitter BZW