Ontketent minister Bruno Bruins de revolutie in de zorg?

13-04-2018

Als een granaat waar de veiligheidspin uit getrokken is. Zo benadert de politiek in Nederland de explosief stijgende zorgkosten. En zo gaan politici er ook mee om: héél voorzichtig. Ik begrijp dat wel. Wie wil er immers zijn vingers branden aan een dossier dat zó gevoelig ligt? Kan dat niet iemand anders zijn verantwoordelijkheid zijn? Moeten we het nu echt gaan hebben over de revolutie in de zorg die noodzakelijk is?

 

Hoofdlijnenakkoorden

Desalniettemin zijn de onderhandelingen over 'hoofdlijnenakkoorden' om de zorgkosten af te remmen in volle gang. Prima natuurlijk, al is de afgesproken 1,9 miljard nog bescheiden als je kijkt naar de 10 á 11 miljard die er al bij moet in deze kabinetsperiode. Daarmee stijgen de zorgkosten per volwassene van 5.700 euro per jaar al naar zo'n 6.500 euro. Daarmee dreigen andere belangrijke collectieve uitgaven, zoals onderwijs en veiligheid, in het gedrang te komen.

 

De juiste zorg op de juiste plek

Gelukkig dus maar dat een taskforce onder leiding van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wél oog blijkt te hebben voor deze noodzakelijke revolutie. Een (digitale) revolutie die óók de mogelijkheid in zich draagt om de zorg kwalitatief beter en effectiever te maken. Deze Next Level Zorg - waar we aan de vooravond van de verkiezingen samen met onze zorgleden al voor hadden gepleit - is in het regeerakkoord geland als de 'juiste zorg op de juiste plek'. De taskforce omschrijft het in haar eindrapport als het voorkómen van (duurdere) zorg, het verplaatsen van zorg (dichterbij mensen thuis) en het vervangen van zorg (door andere zorg zoals e-health).

 

Niet te bang

Een uitstekend rapport waar verantwoordelijk minister Bruno Bruins de revolutie mee kan gaan ontketenen. Goed nieuws is dat hij al heeft toegezegd om deze visie mee te nemen in de besprekingen over de nieuwe hoofdlijnenakkoorden. Voorheen waren dit puur financiële afspraken. De uitdaging wordt om dit keer echt inhoudelijke afspraken te maken over hoe de juiste zorg op de juiste plek tot de norm te maken. Makkelijk zal dit niet zijn. Ook omdat lang niet iedereen in de gezondheidszorg beseft dat het vanaf nu écht anders moet. Maar wie de zorg wil redden, moet niet te bang aangelegd zijn.

 

Hans de Boer

Voorzitter VNO-NCW