Nu investeren in beter Nederland

24-03-2017

'Ik ben opgelucht en zelfs een beetje enthousiast', zei Bol.com-topman Daniël Ropers een dag na de verkiezingen. Hij was één van de negen ondernemers die in Forum hun eerste reactie gaven op de verkiezingsuitslag. Opluchting was bij hen – en bij mij – de grootste gemene deler. Want Nederland blijkt, met een enorme opkomst, uiteindelijk toch te kiezen voor stabiliteit en een open en naar buiten gerichte samenleving. Ook voor het beeld van Nederland in binnen- en buitenland is dat goed.

 

Wereld verandert

Er staat nu bovendien een motorblok klaar van drie partijen die aangevuld met ChristenUnie of wellicht GroenLinks ons land écht weer een stuk verder kunnen brengen. Of zoals Ropers het zei: 'De formateur moet een groep partijen bij elkaar brengen gestoeld op de gedachte dat de wereld verandert en dat we daarmee om moeten gaan.'

 

Creëer kansen

Als ondernemersorganisatie hebben we daar duidelijke en nuttige ideeën voor. Maak investeren in een beter – lees slimmer, duurzamer en bruisender – Nederland tot de absolute prioriteit van een nieuw kabinet, is er daar één van. Maar ook: creëer kansen voor iedereen, inclusief een sociale agenda die het mogelijk maakt dat mensen zich blijven ontwikkelen. Draai lastenverzwaringen voor ondernemers uit de crisistijd terug en zorg voor een sterk en open vestigingsklimaat. Werk samen, vooral ook binnen de Europese Unie, aan onze veiligheid. En geef ruimte aan onze échte welvaartsmotor: ondernemerschap.

 

Steentje bijdragen

De bal ligt nu uiteraard bij onze nieuw gekozen volksvertegenwoordigers. Mijn oprechte felicitaties aan een ieder die nu voor het eerst of als oudgediende opnieuw deze eervolle taak op zich mag nemen. Maar ik kan u verzekeren dat ook heel veel ondernemers staan te trappelen om hun verantwoordelijkheid te nemen. En hun steentje bij te dragen aan de samenleving die we met zijn allen willen zijn: welvarend, duurzaam en inclusief. Geef ze die kans.

 

Hans de Boer

Voorzitter VNO-NCW