Nederland aan de waterstof: iedereen doet mee

01-06-2018

Wellicht vraag ik nu wel erg veel van uw geheugen, maar misschien heeft u de Olympische Spelen van 1964 wel gevolgd. Dat grote evenement werd door organisator Japan aangegrepen om de allereerste bullet trein te laten rijden. Een wereldprimeur! Zo’n supersnelle trein die het Japanse landschap moeiteloos doorklieft. In 2020 is Japan weer aan de beurt om de Spelen te organiseren en dit keer staat er nog een veel grotere gamechanger op het programma: de Olympische spelen powered by waterstof.

 

Waterstof: ambitieuze plannen

Ik hoor u denken: Japan en duurzame energie? Maar dat is toch het land van uitsluitend kernenergie? Nou, niet meer, als het aan Japanse ondernemers, denktanks en overheid ligt. De Olympische Spelen zijn de etalage voor iets veel groters: Japan wil dat er in 2025 zo’n 100.000 waterstofvoertuigen en 80 tankstations zijn én de industrie al voor een deel op waterstof laten draaien. Dichterbij huis werkt Duitsland aan een eveneens ambitieus plan. Daar moeten in 2023 400 tankstations door het land verrijzen, wat Duitse autobouwers enthousiast heeft gemaakt om auto’s te ontwikkelen. En staat waterstof prominent in de scenario's voor de transitie in de industrie.

 

Brandschone chemische industrie

Nederland mag en zal wat ons betreft niet achterblijven. Waterstof is energie van de toekomst. Schoon, zonder uitstoot, en dé schakel in de ketens van duurzame energie. Zonne- en windenergie zijn de bron, maar die kunnen niet worden opgeslagen in grote hoeveelheden en voor langere periodes. Door er waterstof van te maken kan dat wél en zo gedoseerd in meer toepassingen worden gebruikt. Je maakt dan eigenlijk gebruik van zon- en wind energie op de momenten dat het niet waait en de zon niet schijnt. Het ei van Columbus. Willen we een brandschone chemische industrie én mobiliteit, dan moeten we grootschalig investeren in waterstof.

 

Van een Tesla naar Hesla

In ons land is er ook al bedrijvigheid te vinden. In het noorden van het land zijn ondernemers druk bezig, en ook AkzoNobel wil samen met GasUnie een installatie ontwikkelen die duurzaam geproduceerde energie omzet in 30 miljoen kubieke meter waterstof per jaar. Voldoende om 300 waterstofbussen op te laten rijden. In en rond Arnhem werken bedrijven als Nedstack aan de nieuwste technologieën rondom waterstof. En laatst haalde Holthausen uit Hoogezand de wereldpers toen het succesvol een Tesla had omgebouwd naar een Hesla. Twee tankstations staan er al fier overeind. Maar waar blijft de rest?

 

Zekerheid

In het aanstaande Klimaatakkoord wordt de start gemaakt met het daadwerkelijk verduurzamen van het energiesysteem in Nederland. De energieketen mét groene waterstof is een van de belangrijkste én één die andere sectoren en bedrijven kan helpen om ook significant duurzamer te gaan produceren. Ondernemers kunnen het niet alleen. De bedrijven hebben van de overheid zekerheid nodig om businesscases voor waterstof te kunnen ontwikkelen en uit te rollen. Wat mij betreft gaan privaat en publiek het samen doen.

 

Frits de Groot

Teamleider Fysieke Omgeving, Milieu en Energie

 

 

Ondernemers willen met de overheid werken aan een duurzame en vooral aantrekkelijke toekomst. Zie onderstaande animatie hoe dat zou kunnen.