Minister Slob investeert in technisch vmbo, eindelijk!

12-06-2018

Ik heb al veel vaker gezegd: de duizenden meisjes en jongens die voor technisch vmbo én technisch mbo-onderwijs kiezen, zijn het waard om in te investeren. Voor hun eigen toekomst, en zeker die van Nederland. Want we weten allemaal hoe groot de behoefte is aan technisch geschoold personeel. Dat is geen kwestie van hoog- of laagconjunctuur, want de vraag naar techniek blijft ook in de toekomst groot. Zelfrijdende auto’s en co2-neutrale huizen: niet zonder technici!

 

Techniekonderwijs

Gelukkig komt die investering eraan! Alle vmbo-scholen met technisch profiel krijgen dit en volgend jaar extra geld om te investeren in techniekonderwijs, liet minister Slob van Onderwijs maandag aan de Tweede Kamer weten. Dat is geweldig nieuws én mede het resultaat van jarenlang lobbyen door VNO-NCW en MKB-Nederland. Het gaat om forse bedragen per leerling. Daarnaast moeten scholen een regionaal plan indienen, samen met mbo-instellingen en het regionale (georganiseerde) bedrijfsleven (!) om extra geld te krijgen voor het realiseren van aantrekkelijk technisch beroepsonderwijs in de regio.

 

Bittere noodzaak

Ik vind het belangrijk dat niet alleen wordt gekeken hoe bestaande technische afdelingen op vmbo-scholen verbeterd kunnen worden, maar óók, waar wél noodzakelijk technisch vmbo al verdwenen is. Meer geld is namelijk niet zomaar een leuk extraatje, maar echt bittere noodzaak. Juist in die regio’s, de zogenoemde witte plekken, moet men volgens mij heel goed gaan kijken hoe het technisch vmbo weer opgetuigd kan worden. Ieder kind dat kiest voor techniek moet toch het liefst op de fiets naar school kunnen?

 

Bedrijfsleven

En dat kan alleen maar samen met het mbo en het regionale bedrijfsleven. Laat dit nou een kans zijn om samen te werken. In de plannen van Slob wordt het bedrijfsleven gevraagd om bij te dragen aan het onderwijs: in financiën of in natura. Denk bijvoorbeeld aan het schenken van apparatuur, het delen van faciliteiten of het verzorgen van gastlessen. Een prima plan als je het mij vraagt. Natuurlijk doen sommige bedrijven dat al lang en breed, maar het biedt een mooie kans voor nieuwe samenwerkingen.

 

Aan de slag

Zeker het verzorgen van gastlessen en wellicht part-time docentschap moet worden aangemoedigd. We hebben een tekort aan docenten in de techniek en hoe mooi is het dan dat werknemers van technische bedrijven hun kennis komen delen? Hoe dichter het onderwijs bij de praktijk staat, hoe beter. Samen aan de slag dus!

 

Gertrud van Erp

Secretaris onderwijs