Minister Kamp, investeert u mee?

25-10-2016

De snelst groeiende regio’s in de wereld kenmerken zich door een robuuste mix van kennis- en kapitaalintensieve investeringen. Er is voldoende goed gekwalificeerd personeel beschikbaar. Vaak zijn het dynamische hotspots, waarin de creatieve industrie goed is vertegenwoordigd, infrastructuur en openbaar vervoer op orde zijn en het culturele leven divers is. Kortom, het is er goed wonen en werken. Nederland is zo’n regio.

Hoge noteringen
Qua inwoneraantal en oppervlak is ons land niet veel groter dan Shanghai of Parijs. Maar als we kijken naar het bruto regionaal of bruto nationaal product zijn we een veel steviger speler. Dat zien we terug in hoge noteringen in allerlei lijsten die in deze data driven tijden worden bijgehouden. Zoals de vijfde plaats in de 2015-editie van de concurrentieranglijst van het World Economic Forum en de positie als ’s werelds tweede landbouwexporteur. Mooie scores. We betalen met z’n allen veel belasting, maar we doen er blijkbaar de goede dingen mee. We investeren in het opleiden van mensen, in wegen zonder al te grote gaten en een zorgsector die te boek staat als hoogstaand.

Businesscase zo onderuit
Niets meer aan doen zou je zeggen! En dan word ik als ondernemer erg onrustig. U weet net als ik dat je businesscase morgen onderuit gehaald kan worden. Ons motto zou moeten zijn: goed om ons heen kijken, investeren, vernieuwen en ‘gluren bij de buren’. De ontwikkelingen bij die buren – India, China en Latijns-Amerika  –  gaan weliswaar trager dan voorspeld, maar ze komen er aan en dat daagt mij en u uit.

Investeren dus
Investeren, vernieuwing op de arbeidsmarkt en open grenzen. Daar gaat de toekomstvisie NL Next Level wat mij betreft over. De zaak eens echt goed op de schop nemen. Een flinke innovatieve voorjaarsschoonmaak. Of zoals ze bij ons in Zwolle zeggen: Durf nou eens als vrijstaat te denken. Een beetje burgerlijk ongehoorzaam, een tikkie experimenteel, maar wel met resultaat. Daar moet het vanavond over gaan bij begrotingsbehandeling van Economische Zaken én bij de behandeling van de begrotingen van alle andere ministeries. Maar vooral ook bij de verkiezingen in maart volgend jaar. Ik hoop echt dat er nu eens iets anders gebeurt. En het zou mooi zijn als daartoe vanavond een eerste aanzet wordt gegeven.

Jacco Vonhof
Voorzitter VNO-NCW Midden