Lang leve kunstmatige intelligentie: maar wel op ónze manier

08-11-2018

Je kunt er natuurlijk een beetje depressief van worden. Want tja, komen we er in Nederland eigenlijk nog aan te pas als het gaat om kunstmatige intelligentie? De grote Amerikaanse techplatforms – met Amazon voorop – zijn in een duizelingwekkende vaart bezig om dankzij hun superieure Artificial Intelligence (AI) hele bedrijfstakken op te eten, in binnen- én buitenland.

 

Algoritmes voeren

Nog indrukwekkender zijn de ontwikkelingen in China. De hoeveelheid data die bedrijven als Tencent en Alibaba – ongehinderd door enige privacywetgeving – tot hun beschikking hebben om aan hun algoritmes te voeren is enorm. Dat zou ons leven zomaar drastisch kunnen gaan veranderen, en niet per se ten goede.

 

Artificial intelligence omarmen

En dat terwijl er zoveel redenen zijn om kunstmatige intelligentie te omarmen. Zo is AI in staat om ziektes te voorkomen dankzij de voorspellende waarde van data; kan het aantal ongelukken omlaag met dank aan de zelfrijdende auto; en worden we straks allemaal bijgestaan door onze eigen, intelligente AI-assistent.   

 

Eigen strategie voor kunstmatige intelligentie

Ik denk dat we in Europa – en Nederland zou daarin voorop kunnen lopen – een eigen strategie voor kunstmatige intelligentie moeten ontwikkelen. Niet op de agressieve Chinese of Amerikaanse manier, maar op zijn Rijnlands. Met respect voor privacy en op een manier dat we er allemaal beter van worden. Met banengroei, slimme oplossingen voor maatschappelijke problemen en een bloeiende economie als gevolg.  

 

Dutch model van AI

Met die gedachte brachten we onlangs in de Malietoren wetenschappers, bedrijven en ambtenaren bij elkaar. Met een brede coalitie werken we nu aan een 'Dutch model van AI'. Een model dat niet alleen aantrekkelijk zal blijken te zijn voor burgers, maar ook voor onderzoekers en bedrijven wereldwijd. Ik ben er hoopvol over gestemd, ook al liggen we nog mijlenver achter.

 

Hans de Boer

Voorzitter VNO-NCW