Innoveren met noodhulp: het kan en het moet

01-06-2017

Twee jaar geleden deed ik een oproep in de Volkskrant om de wereld te laten zien wat we in Nederland allemaal wel niet te bieden hebben, óók als het gaat om humanitaire hulp. Met onze innovatieve, hightech economie én onze open en op overleg gerichte samenleving hebben we immers alles in huis wat een mens maar kan wensen. Dat laten zien aan de wereld door een steentje bij te dragen aan het oplossen van wereldwijde problemen, wie kan daar op tegen zijn?

 

Schokkende gedachte

Nou, je moet ze de kost niet willen geven, kan ik je vertellen. Voor velen was het blijkbaar een schokkende gedachte dat we de innovatieve kracht van het Nederlandse bedrijfsleven zouden kunnen inzetten voor het verbeteren van noodhulp. En nog stuitender dat dit zou kunnen bijdragen aan het imago van Nederland als dé plek waar je terecht kunt voor duurzame, integrale oplossingen.

 

Creatieve oplossingen

Daarom was ik ook zo blij dat Gijs de Vries, algemeen directeur van het Rode Kruis, contact opnam. En dat minister Ploumen het idee ook ondersteunde. Daardoor kennen we nu sinds een jaar de Dutch Coalition for Humanitarian Innovation. Waarbinnen bedrijven, ontwikkelingsorganisaties, kennisinstituten en de overheid samen zoeken naar creatieve oplossingen die écht een bijdrage leveren aan een goede opvang van mensen in nood.

 

Uit elkaars vaarwater

Dan gaat het bijvoorbeeld om het slim gebruik van data, betere logistiek en duurzame sanitaire voorzieningen. Want er kán echt heel veel beter op dit terrein en er is geen enkele reden om uit elkaars vaarwater te willen blijven als het om mensenlevens gaat. Zeker voor Nederland, met al onze kennis op het gebied van water, mobiliteit en gezondheidszorg.

 

Migratiestromen van de toekomst

Willen we bovendien de migratiestromen van de toekomst in goede banen leiden, dan zullen we nú aan perspectief moeten werken voor ontheemden. In de 21ste eeuw kan dat niet anders dan door het delen van elkaars kennis en ervaring. Als man van het bedrijfsleven ben ik tegelijkertijd optimistisch en ongeduldig. Aan de slag!

 

Hans de Boer

Voorzitter VNO-NCW