Hans de Boer: Geef ESTEC jaarlijks een stevige investeringsimpuls

19-12-2017

Geen champagne maar wel een biertje. Dat gunde Wouter Bos zichzelf na de bloedstollende ontknoping rond het Europees Medicijn Agent­schap twee weken geleden. Wat mij betreft het meest verdiende biertje van 2017, want ‘EMA-ambassadeur’ Bos heeft zich, samen met premier Rutte, het vuur uit de sloffen gelopen om dit hoogwaardige instituut binnen te slepen voor Amsterdam. Vanaf 2019 goed voor negenhonderd directe en vijftienhonderd indirecte banen en zo’n dertigduizend hotelovernachtingen per jaar. In binnen- en buitenland staat onze hoogwaardige zorgkennis bovendien weer op de kaart.

 

ESTEC, het technische hart van ESA

Veel minder bekend is dat we in ons land nóg zo’n prestigieus instituut huisvesten. Iets wat we naar mijn mening niet helemaal op waarde schatten. Wist u namelijk dat in Noordwijk hét ruimtevaartinstituut van Europa is gehuisvest? Dit European Space Research and Technology Centre (ESTEC) is het technische hart van de European Space Agency (ESA). Er werken maar liefst 2.700 mensen, van wie zestienhonderd in onderzoek en ontwikkeling. Daarmee hoort het in Nederland tot de top-5 van bedrijven en instellingen met de meeste r&d-medewerkers.
En net als bij EMA heeft dat allerlei prettige bijeffecten. Niet voor niets kent Nederland namelijk een sterk ruimtevaart-cluster met kleine en grote bedrijven. Een mooi voorbeeld in het nieuws van vorige week waren de eerste succesvolle beelden van het Nederlandse ruimte-instrument Tropomi, aan boord van de onlangs gelanceerde Europese aardobservatiesatelliet. Ook al zo’n champagne-moment.

 

Investeren in de ruimtevaartsector

Maar we moeten ons door deze successen echter niet laten benevelen. Zoals iedere ondernemer weet, is het houden van de klant vaak nog belangrijker dan het binnenhalen. Ook andere landen doen er alles aan om dit soort hoogwaardige instituten naar zich toe te trekken. En als Nederland dan slechts de achttiende investeerder is in ESA, maken we niet bepaald een goede beurt. Een stevige jaarlijkse investeringsimpuls in onze ruimtevaartsector is daarom een goed idee. Om de wolven op afstand te houden én omdat deze strategische sector ons cruciale innovaties oplevert. Kortom, vol gaan op de acquisitie van nieuwe bedrijven en instituten zoals EMA, maar niet vergeten goed te passen op al het waardevolle dat we al binnen onze grenzen hebben.

 

Hans de Boer
Voorzitter VNO-NCW