Handelsoorlog kent geen winnaars, 'smart deal' met VS wel

06-07-2018

Sommige dingen móeten gewoon gezegd worden. Zelfs al zit je in het Oval Office en interrumpeer je daarmee de Amerikaanse president. Ik doel natuurlijk op het ferme 'No' van onze premier Mark Rutte in reactie op Trumps opmerking dat het níet sluiten van een handelsdeal met de EU ook positief zal uitpakken.

 

Grootschalig handelsconflict

Rutte heeft uiteraard volkomen gelijk. Er is werkelijk niets positiefs te ontdekken aan het grootschalige handelsconflict dat dreigt te ontstaan tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Een dergelijk conflict zal geen winnaars kennen en een grote impact hebben op onze economie. Ook een handelsoorlog tussen de VS en China zal onaangename consequenties hebben. Een grote zorg is dat Chinese producten die de Amerikaanse markt niet meer opkomen, worden gedumpt op de Europese markt.

 

Gelijk speelveld met China

Waar Trump overigens wel gelijk in heeft, is dat van een gelijk speelveld met China op dit moment geen sprake is. Een Amerikaans, maar ook een Europees bedrijf geniet op de Chinese markt niet de vrijheid die Chinese bedrijven op onze markten wel hebben. Ook is er nogal eens sprake van Chinese overheidssteun. Ook Europa zou hiervan een actief agendapunt moeten maken.

 

Op zoek naar 'smart deal'

Hoogste tijd dus om de heilloze weg van escalerend wapengekletter tussen Amerika en Europa te verlaten en op zoek te gaan naar een 'smart deal'. Nieuwe afspraken waar ook de VS beter van worden en waardoor we, als de oude bondgenoten die we zijn, samen een goed en concreet overleg met China kunnen voeren over eerlijke en houdbare internationale handel.

 

Internationale standaarden

Door een sterk handelsblok te vormen met de VS zijn we in staat om de internationale standaarden te bepalen van handel, duurzaamheid en veiligheid. Daarvoor is het allereerst nodig dat de EU als blok blijft opereren. Op de pogingen om Europa uit elkaar te spelen, is maar één antwoord mogelijk. 'No.'

 

Hans de Boer

Voorzitter VNO-NCW