'Europe has always been the home of industry.' Voor ondernemers zijn het fijne woorden die Ursula von der Leyen (voorzitter Europese Commissie) onlangs sprak bij BusinessEurope. En ook Eurocommissaris Thierry Breton zei in de krant dat 'onze ondernemingen, de bron van onze banen, vooruitgang en soevereiniteit, opnieuw in het hart van ons beleid moeten staan'. Een prima uitgangspunt dus, maar wat betekent dat voor 't Europese industriebeleid?
Geopolitiek
Nou, flink wat, bleek vorige week toen de EC haar nieuwe Industriestrategie presenteerde. De 'geopolitieke' Commissie Von der Leyen wil de industriële basis van de EU versterken als antwoord op de groeiende macht van grootmachten China en de Verenigde Staten. Want als de EU zélf speler wil zijn, moet onze industrie even sterk worden als die van China en de VS.
Supercomputers
De ambities zijn goed en groot. De Commissie stelt een aantal heilige huisjes ter discussie. Zo moeten staatssteunregels worden herzien. Dit is iets waarin Nederland wel wat minder ver wil gaan dan Duitsland en Frankrijk, maar die regels zijn inderdaad duidelijk aan herziening toe. Ook wil de EC dat exporteurs naar, en buitenlandse investeerders op, onze markt aan de Europese regels voldoen. En, waar wij al een tijd voor pleiten, een hele serie nieuwe technologieën stimuleren, zoals CO2-vrij staal, waterstof, de industriële cloud, supercomputers en de sectoren defensie en ruimtevaart.
Europe waarden
Wereldwijde uitdagingen vragen om een Europese aanpak. Met Europese waarden dus. Dat heeft de Commissie goed begrepen. Het Europese Parlement en de Raad van Ministers moeten zich er nog over buigen voordat de definitieve versie vastligt. Maar met deze voorstellen wordt een hoognodige stap gezet om de EU klaar te stomen voor de wereld van morgen.
Winand Quaedvlieg
Permanent gedelegeerde kantoor Brussel