EU moet ook na importtarieven Trump deur open houden voor VS

13-06-2018

Trump doet wat hij beloofde in zijn verkiezingscampagne. Analisten zijn er wel over eens dat de importtarieven op staal en aluminium die de Amerikaanse president afkondigt, niet als een donderslag bij heldere hemel komen. Het is alleen de vraag of Trump erop rekende dat de rest van de wereld weinig zin heeft om hem tegemoet te komen. En of de economie zijn denkbeeld aan kan van het almachtige Amerika dat de rest van wereld een lesje leert.

 

Onvermijdelijke heffingen EU

Europa doet nu, net als China, het onvermijdelijke. Zij legt heffingen op voor Amerikaanse producten. Misschien wel belangrijker is dat de EU naar de Wereldhandelsorganisatie WTO gaat om de handelswijze van Trump aan te klagen. Dat is ook de route die de VS hadden moeten en kunnen nemen om oneerlijke handelspraktijken aan te kaarten. Onderzoek van nota bene de Amerikaanse regering zelf, liet eerder dit jaar zien dat de VS de meeste handelsconflicten voor de WTO winnen. Dat ze die stap niet zetten, is misschien ook wel een teken dat de Amerikanen weten dat ze fout zitten.

 

VS ondergraven positie als partner

Al met al is het jammer dat een economische grootmacht als de VS zijn internationale positie ondergraaft, ook als stabiele partner op andere gebieden, omwille van binnenlands politiek effect. De EU rest niets anders dan passend reageren met gebalanceerde tegenmaatregelen. Ondertussen is het in het belang van iedereen dat de deur voor een gesprek open blijft. Europa en de VS zijn de meest geschikte partners om de veranderende wereldeconomie van regels te voorzien. Of laten we dat liever aan China over?