WTO: Ook aan het eind geen opklaringen van belang

14-12-2017

De elfde Ministeriële Conferentie van de World Trade Organization zit er weer op. De honderden militairen en politiemensen in Buenos Aires kunnen weer naar huis, evenals de naar schatting vierduizend deelnemers. De vele afzettingen en blokkades in de stad tegen de altijd bij een WTO-top aanwezige demonstranten kunnen weer worden afgebroken.

 

Tegenvallend resultaat

Het eindresultaat valt tegen. Zelfs voor degenen die al met lage verwachtingen naar deze WTO-top gingen. Enkele ‘huishoudelijke’ beslissingen zijn genomen, zoals verlenging van het besluit geen douaneheffingen te leggen op elektronische verzendingen (e-commerce) en afspraken over geschillen bij intellectuele eigendom (voor de liefhebbers: over non-violations van het TRIPs Verdrag).

 

Visserijsubsidies

De onmacht van de WTO over de eigen schaduw heen te springen wordt het meest duidelijk bij de beslissing verder te praten over visserij. In VN-verband is in het kader van de Sustainable Development Goals afgesproken overbevissing aan te pakken. Hierbij heeft de WTO een rol, namelijk bij de aanpak van visserijsubsidies. Het is in Buenos Aires niet gelukt hierover concrete afspraken te maken, men schuift de boel door naar de volgende ministeriële top in 2019. Eigenlijk gek, want alle landen hadden zich al in de VN hierover uitgelaten. Naar verluidt lag hierbij vooral India voor de deur.

 

Landbouw onzichtbaar

Ook gaat de WTO verder praten over investeringsfacilitatie, het MKB in handelsketens en e-commerce. De landbouwonderwerpen lijken helemaal van tafel te zijn verdwenen.

 

Nog steeds bewolkt

De Amerikaanse handelsminister Robert Lighthizer had tevoren aangegeven deze top als housekeeping te zien, een top waar enkele praktische zaken worden geregeld maar geen grote beslissingen worden genomen. Hij heeft zijn zin gekregen. De donkere wolk die ik in mijn eerste blog schetste, namelijk dat de VS het WTO geschillenbeslechtingsmechanisme plat leggen, is daarmee nog niet verdwenen. Dit zal de komende maanden moeten blijken in Genève waar de WTO zetelt.

 

Marhijn Visser

Secretaris internationaal ondernemen