Whatever I can do - We can do better!

28-05-2018

'Whatever I can do - We can do better! Partnership India en Nederland.' Met deze slogan startte de missie. 130 bedrijven waarmee ik vanuit mijn rol als zakelijk missieleider heb gesproken. En ik heb weer gezien waar onze kracht ligt. Dit keer is de groep zelfs twee keer zo groot als de vorige keer.

 

India, een grote markt om te veroveren

Vandaag is het alweer de laatste dag van de missie. De deelnemers hebben veel nieuwe contacten met Indiase ondernemers gelegd en relaties verder verdiept. Sommige Nederlandse bedrijven zijn al decennia actief in India en sommige hebben hun eerste stappen gezet. Ervaringen werden met elkaar gedeeld. De kansen in deze zeer grote markt worden gezien en uitdagingen worden aangegaan. Dit alles onder leiding van minister-president Modi. India; het land van de grote hervormingen. Zeker, er zijn cultuurverschillen, maar belangrijke gemeenschappelijke eigenschappen delen we: de hands-on-mentaliteit, iets neerzetten en realiseren, pragmatisch zijn.

 

Oplossingen vanuit Nederland

De laatste dagen hadden we een druk programma. Eerst in Delhi en daarna in Bangalore en er ging ook een groep naar Mumbai. Samenwerking met start-ups, sustainability, schone lucht en water zijn deze dagen uitgebreid aan de orde gekomen. De vraag was elke keer weer hoe we een win-win situatie kunnen creëren. En welke oplossingen we vanuit Nederland kunnen bieden. De expertise vanuit Nederland, vanuit de verschillende sectoren, vertegenwoordigd in deze handelsdelegatie is een goede match met waar India behoefte aan heeft. Bijvoorbeeld de Nederlandse innovatie en technologie in de maritieme sector, high tech, smart cities en de agri-food die zeker toepasbaar en werkbaar voor India zijn. Gezamenlijk kunnen we vanuit deze sectoren publiek-private projecten en programma’s oppakken. Vanuit een publiek-private samenwerking kan watervervuiling worden aangepakt, zoals het Project Waist to Energy programma. En Indiase innovatieve ondernemers, Nederlandse bedrijven en de overheid kunnen met elkaar een partnerschap aangaan.

 

Bekijk hier de beelden van de handelsmissie

Handelsmissie naar India geslaagd? from VNO-NCW en MKB-Nederland on Vimeo.

  

Modi Healthcare systeem

Ook vanuit de gezondheidssector is kennis aanwezig die te gebruiken is binnen het Modi Healthcare systeem. Geïnspireerd door Obama care wil India voor 500 miljoen mensen een goede healthcare voorziening. Een megaoperatie waar Nederland kennis, technologie en ervaring kan bieden. Zeker, we zijn er nog niet. Samen met minister-president Rutte spraken we met minister-president Modi over het oplossen van belemmeringen. Maar ook over hoe we versterkend naar elkaar kunnen zijn. Modi heeft in zijn hervormingsprogramma zeker behoorlijke stappen gezet. met als gevolg een sterke economische groei.

 

Rode loper

Daarnaast is er de aanpak van bureaucratie en regeldruk. Zoals Modi zegt: 'Stop the Red tape and roll out the Red Carpet'. De middelgrote Nederlandse bedrijven kunnen voor India veel betekenen, maar lange bureaucratische procedures moeten worden aangepakt. We hebben in Nederland als ondernemend land ervaring met grote transformaties. India staat nu voor uitdagingen als een sterk groeiende handel, groeiende infrastructuur en logistiek, snelle verstedelijking, maar ook de toenemende vraag naar goed en betrouwbaar voedsel.

 

Trots op onze ondernemingen 

Het maakt me trots om te zien dat Nederlandse ondernemers een ongelofelijke innovatiedrive hebben, zowel kleine, middelgrote én grote ondernemingen, en de wijze waarop onze kennisinstellingen sterk met hen samenwerken. Daarnaast zorgt onze overheid met ons voor een sterk ondernemersklimaat.

Dit was mijn tweede missie naar India. Ik heb gezien dat er stappen zijn gezet en dat Nederlandse ondernemers de uitdagingen en mogelijkheden die India te bieden heeft aangaan. We zullen blijven investeren in India en wellicht dat over twee jaar de groep ondernemers weer is gegroeid.

 

Hans de Boer

voorzitter VNO-NCW