Water, water en nog eens water

22-11-2016

Vandaag was de eerste volledige dag van de missie naar Indonesië. Alles stond in het teken van de watersector en de vijftig meegereisde waterbedrijven. We bezochten Semarang een grote havenstad op Midden-Java, ongeveer een uur vliegen vanaf Jakarta. Dat betekende heel vroeg opstaan met de hele club.

 

Verkeersinfarct

Na de landing schoven we direct aan bij de gouverneur van Midden-Java. Een indrukwekkende man die ons uitlegde voor welke uitdagingen zijn regio – met maar liefst 32 miljoen inwoners – staat. Overstromingen, vulkaanuitbarstingen, erosie, gasexplosies en aardbevingen zijn er maar een paar van. Gelukkig waren er ook mooie punten, zoals zijn favoriete ijscowinkel waar hij later zelfs spontaan even naar toe ging met onze minister-president. Iets wat trouwens leidde tot een verkeersinfarct in de binnenstad omdat iedereen onze premier wilde zien. 

 

‘IJsje eten met de gouverneur. En iedereen wil Mark Rutte zien’ 

 

Overstromingen

De gouverneur legde uit dat het steeds verder optrekkende water tot grote problemen leidt voor grote groepen mensen. Op sommige plekken trekt het water tot wel 3 kilometer landinwaarts waardoor zelfs de belangrijkste snelweg hier bedreigd wordt met overstroming. In Jakarta daalt de bodem zelfs met 10 tot 15  centimeter per jaar ofwel anderhalve meter (!) in tien jaar tijd. Onvoorstelbaar en onhoudbaar.

 

Droge voeten

Na de lunch een bezoek aan de Banger-polder. Een gebied met 84 duizend inwoners dat heel vaak blank stond. Dankzij een gemaal waaraan gewerkt is door de unie van waterschappen, heeft iedereen weer droge voeten. De premier mocht het gemaal officieel in gebruik nemen. Een tropische regenbui beëindigde de ceremonie abrupt.

 

Building with nature

De uitleg over een project van Wetlands International bij Semarang die op het bezoek aan de Banger-polder volgde was buitengewoon interessant. Wetlands International werkt in een consortium met onder meer Van Oord, Boskalis en Witteveen & Bos met een innovatieve en eigenlijk ook weer hele oude techniek.

 

‘Oude techniek, nieuwe toepassing: houten rekken beschermen de kust’

 

Door houten rekken in het water te plaatsen en de normale sedimentatie keert er modder terug in ondergelopen gebieden. Hierdoor kunnen de traditionele mangrovebossen terugkeren en is er ruimte voor duurzame garnalenvisserij. Daardoor is de kust bijvoorbeeld weer beter opgewassen tegen stormen. De resultaten van het project zijn veelbelovend en de Indonesische overheidsvertegenwoordigers zijn enthousiast. Eigenlijk zijn het kwelderwerken, die we ook in Nederland traditioneel gebruikten om land te winnen. Zo is mijn geboorteprovincie Friesland zelfs voor een groot deel ontstaan. Voor de Nederlandse bedrijven is het een interessante case. Building with nature heet het concept.

 

Watersector helpt

Het waren twee goede dagen voor de watersector. In ons persbericht met het Ministerie van IenM kun je hier alles over lezen. Mede dankzij goede gesprekken van Minister Schultz en enkele afspraken met de Indonesiërs gaat de Rotterdamse haven onder meer helpen bij de aanleg van een gebied ter grootte van de tweede Maasvlakte. Ook werden afspraken gemaakt over de intensivering van de samenwerking op het gebied van kustbescherming.

 

#Trots op

Eigenlijk staan we er zelf vaak niet bij stil, maar als je al die waterbedrijven en ingenieursbureaus zo bij elkaar ziet in het buitenland, word je best trots. Van Oord, Boskalis, IHC, Royal HaskoningDHV, Witteveen & Bos, het Havenbedrijf, maar ook tal van kleine innovatieve bedrijven. We hebben met zijn allen een sterke maritieme traditie en veel kennis. Dat springt er uit vandaag.

‘Als je onze waterbedrijven en ingenieursbureaus bezig ziet in het buitenland, word je trots’

Regio belangrijk

Als land moeten we echt nog meer investeren in de regio’s in Indonesië. De gouverneur op Midden-Java bestuurt een land met twee keer zo veel inwoners als Nederland. En hij heeft ook invloed als het gaat om de aanbesteding van grote projecten. De afgelopen jaren hebben we op landelijk niveau veel in gang gezet met projecten als de aanleg van nieuwe eilanden. Nu hebben we ook kunnen zien hoe belangrijk de regio is. De topsector water pakt dit onder leiding van William van Niekerk verder op.

 

President Widodo

Op de terugweg naar Jakarta nu. Morgen alweer de derde dag waarop we onder meer een bezoek brengen aan president Joko Widodo en een Rondetafelgesprek hebben met een groep grote Nederlandse bedrijven en de Indonesische regering.

 

Hans de Boer

voorzitter VNO-NCW