Wat een dag!

21-04-2015

In het Sociaal Akkoord is afgesproken dat werkgevers de ambitie willen realiseren om tussen nu en 2026 aan 100.000 mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt werk te bieden. Speciaal voor dit 100.000-banenproject is Aart van der Gaag (voorzitter van de ABU) benoemd tot boegbeeld namens VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland. In dit blog doet hij verslag van zijn inspanningen.

Wat een dag! Maandag 20 april, een geïmproviseerd werkbezoek samen met Jetta Klijnsma aan drie werkgevers op drie locaties. Een klein, een midden en een groot bedrijf en van zeer diverse aard. Alle drie de eindverantwoordelijken super – intrinsiek – gemotiveerd en werknemers waar je alleen maar van kunt dromen. Is dit werkelijkheid of overdrijf ik? Vraag het mijn medereizigers (zo'n zestal), vraag het Jetta, vraag het de ondernemers zelf en ik weet zeker dat u tot dezelfde conclusie komt.

De eerste: Hema Voorschoten met zo'n vijftien werknemers uit de doelgroep. Je vindt nergens onder 'gewone' werknemers zo'n gemotiveerdheid voor taken als vakkenvullen, spiegelen (hangende voorwerpen netjes naar voren halen) of het terras buiten zetten. Dwayne werkt drie dagen bij de Hema en twee dagen bij de gemeente Leiden als bode, een echte stapelaar dus. Hij woont in een gezinsvervangend tehuis. En Sander komt elke dag op de fiets van Rijnsburg naar Voorschoten om daar zijn werk op te pakken. Als eerste zet hij het terras buiten op.
De eigenaar van deze Hema, franchisenemer Evert de Boer, en zijn bedrijfsleider Bas te Riele vinden het belachelijk om het niet gewoon te vinden als ondernemer met hen te werken. Bovendien verbetert het rendement ook nog.

Daarna ontmoeten we in de trein Hans Hemels met medewerkers van NS en op haar eerste werkdag Naomi. Ze gaat bij reizigersinformatie werken. Een stralende vrouw in een rolstoel, wie wil haar niet in dienst? NS wil 'quotumproof' worden en pleit voor het meetellen van onderaanneming en andere groepen, en terecht. Ze doen mooie dingen onder professionele begeleiding, ook van buiten, en doen aan jobcreatie. Maar alleen als het iets toevoegt. Goed voorbeeld!De laatste in de rij was Rietlanden Terminals, een overslagbedrijf in kolen. Rauw werk, grote machines en schepen, echt industrieel. En volkomen intrinsiek gemotiveerd om deze groep aan te nemen. Danny werkt op twee plekken: op planning en op materiaaluitgifte. Een tweede stoere wajonger wordt gezocht om de machines schoon te spuiten. Managing director Sjaak Stengs, de hr-manager, de operationeel directeur én de ploegbaas: ze zijn allemaal enthousiast.

De laatste twee bedrijven werkten met Emma at work, een uitzendbureau gespecialiseerd in het plaatsen van chronisch zieken. Zij zorgden voor de perfecte match in deze gevallen.

Kortom: wat een dag!

Aart van der Gaag
Voorzitter ABU
Commissaris 100.000 banen
twitter @aartgaag