Op handelsmissie in Latijns-Amerika: koopman en dominee tegelijk

10-11-2017

Ik ben natuurlijk meer koopman dan dominee en daar schaam ik me ook niet voor. Maar tijdens mijn bezoek aan Uruguay en Argentinië, voel ik me vreemd genoeg soms allebei tegelijk. Zo mocht ik deze week in Uruguay spreken op de allergrootste havenconferentie en havenbeurs van Latijns-Amerika. Het mooie was dat maar liefst een kwart van de hele beursvloer was gewijd aan Nederlandse bedrijven. Van bekende spelers als Van Oord en Boskalis tot hightech mkb-bedrijven gespecialiseerd in grijpers of platformstabilisatie: je keek er je ogen uit.

 

Moordende concurrentie uit China

De kansen zijn ook groot. Alleen al Argentinië heeft plannen klaarliggen ter waarde van 33 miljard euro in publieke en private infrastructuur. Voor het opnieuw inrichten van de haven van Buenos Aires en het bouwen van terminals langs de Paraná-rivier wordt 5 miljard euro uitgetrokken.

Maar de concurrentie vanuit China – vooral op prijs – is moordend. En dus voerde ik gesprekken met havenautoriteiten uit bijvoorbeeld Peru, Colombia, Uruguay en Mexico om uit te leggen dat ze toch écht in Nederland moeten zijn. Als het gaat om kwaliteit, maar ook als het gaat om samenwerking en draagvlak. Hoe ga je om met (scholing van) lokale werknemers, hoe communiceer met je NGO's, hoe zorg je voor goede verstandhoudingen met de vakbonden? Allemaal zaken waar we als Nederland echt een meerwaarde op te bieden hebben.

 

SER-delegatie

Dat was ook de president van Argentinië, Mauricio Macri, opgevallen toen hij in maart een officieel staatsbezoek bracht aan Nederland. En dus stapten niet alleen ondernemers vorige week op het vliegtuig, maar ook vakbondsmensen van FNV en CNV. Bij elkaar een flinke SER-delegatie die langs ging bij het ministerie van Sociale Zaken en het parlement, en workshops gaf over de sociale dialoog. Best spannend in een land waar veel vakbondsleden nog altijd met bewondering kijken naar de Chavisten in Venezuela en ondernemers op hun beurt vakbonden als de ultieme vijand zien.

Bij een gezonde economische ontwikkeling hoort ook een gezonde sociale ontwikkeling, vind ik persoonlijk. Dat is beter voor een land: daarvoor hoef je alleen maar in Nederland om je heen te kijken. De koopman en de dominee zaten elkaar in Latijns-Amerika dus niet in de weg. Integendeel, heb ik zelf gemerkt: het is een ijzersterk duo.

 

Hans de Boer

Voorzitter VNO-NCW