One Young World geeft hoop op betere toekomst

26-10-2018

Afgelopen week kwamen in Den Haag 1.800 jonge leiders uit meer dan 190 landen bij elkaar. Allemaal vol passie om van deze wereld een nog betere plek te maken en sterk gemotiveerd om er ook naar te handelen. Namens VNO-NCW en MKB-Nederland was ik aanwezig bij deze One Young World summit.

Waar de wereld om ons heen getekend wordt door (handels)oorlogen, de ander als anders zien, polarisatie en muren bouwen, waren deze dagen gericht op elkaar ontmoeten, samenwerken, bruggen bouwen en vooruitkijken. Vol overtuiging zeg ik daarom dat dit wereldwijd het meest inspirerende en vooruitstrevende jongerenevenement is geweest!

 

Vertrouwen

Onderwerpen die voorbijkwamen in deze vier dagen waren onder meer gebrek aan toegang tot onderwijs, water en energie, schending van mensen- en LGBT rechten, milieuvervuiling en uitbuiting. Onderwerpen die allemaal een negatieve invloed hebben op onze wereld. Maar omdat jonge mensen moedig toonden wat we kunnen doen om deze uitdagingen gezamenlijk aan te gaan, waren de dagen enkel gevuld met vertrouwen en hoop op een betere toekomst voor een ieder.

 

Inspirerend

Elke 20 minuten kwamen wel inspirerende verhalen en projecten voorbij op het podium of tijdens de netwerkbijeenkomsten. Zo ontmoette ik een jongen van mijn leeftijd uit Bolivia. Hij heeft een organisatie opgezet die irrigatiesystemen in rurale gebieden bouwt, waardoor landbouwgrond automatisch van water wordt voorzien en de kinderen het niet meer hoeven te doen. Gelijktijdig heeft hij educatiefaciliteiten neergezet om kinderen in aanraking te brengen met technologie. Voor deze kinderen betekent dit dat ze in plaats van werken in de landbouw naar school kunnen en zo aan hun toekomst kunnen bouwen. Een prachtig voorbeeld van een klein initiatief dat is uitgegroeid tot een project met een groot bereik. En dan te bedenken dat er honderden van dit soort vooruitstrevende jongeren allen met hun eigen verhalen, ideeën en acties bij elkaar zaten deze dagen.

 

Naast de jongeren namen allerlei beroemdheden, (politieke) leiders en Nobelprijswinnaars deel aan de discussies, zoals Gordon Brown, Akon, Richard Branson, Feike Sijbesma (foto), koningin Máxima, Mary Robinson en Mohamed Yunus die vanuit hun positie op grote schaal impact proberen te creëren. Maar niet alleen zij hebben een groot bereik om bij te dragen aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, vooral ook wij als ondernemers en corporates hebben dit bereik.

 

Trots

Ik ben trots om te zien hoe wij als ondernemend Nederland met onze kennis en achtergrond een positieve bijdrage kunnen leveren aan deze Sustainable Development Goals. Wij beschikken over een unieke positie om het verschil te maken. In de woorden van Feike Sijbesma: 'Tien jaar geleden werd me gezegd dat ik moest kiezen: geld verdienen voor DSM óf de wereld verbeteren. Maar ik wilde allebei. Over tien jaar moeten én zullen die twee dingen samen gaan, voor íeder bedrijf. Over tien jaar kun je geen bedrijf hebben dat níet bijdraagt aan een betere wereld. De millennials zullen niet voor je werken, de millennials zullen niet je producten kopen.' Te horen aan de zaal vol jonge talenten die zich hartstochtelijk inzetten voor onze toekomst, gaat hij zeker gelijk krijgen.

Met z’n allen kunnen we een hoop bereiken, ieder op zijn of haar manier. Laten wij als klein-, midden- en grootbedrijf wereldwijd vooroplopen door gezamenlijk vol optimisme en overtuiging in onze activiteiten te bouwen aan een betere wereld voor iedereen.  

 

Liever zelf zien hoe het er aan toe ging? Dit filmpje geeft een mooi beeld.

 

Feroz Amirkhan

Beleidssecretaris Economie en kunstmatige intelligentie