Nog 4500 dagen te gaan.....

26-04-2018

Nog 4500 dagen te gaan. En dan? zult u zich afvragen. Dan is het 2030. Het jaar waarin we de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, SDGs) gerealiseerd willen hebben. De 17 doelen zoals vastgelegd door 193 landen bij de Verenigde Naties in 2015.

 

SDGs zorgen voor positieve energie

Nu is al zichtbaar voor hoeveel positieve energie de SDGs ook in het bedrijfsleven zorgen. Ze zorgen voor nieuwe businessmodellen en bieden extra kansen om wereldwijd handel te drijven. Onlangs deden we een uitvraag en kregen enorm veel reacties die duidelijk maken dat de SDGs leven. Activiteiten door branches om bekendheid te geven aan de SDGs, instrumenten die worden ontwikkeld om ondernemers te helpen de doelen in hun bedrijfsstrategie te implementeren. Steeds meer bedrijven die er in hun jaarverslagen over rapporteren en partnerschappen die worden gesloten om oplossingen op te schalen en wereldwijd toe te passen.

 

Argentinië

Niet alleen in Nederland is dit het geval. We betogen al vanaf het begin dat de 17 SDGs de wereldagenda vormen tot 2030. We zien dat ook echt in de praktijk. Deze dagen komen 500 ondernemers uit 45 verschillende landen bijeen, samen met vertegenwoordigers van overheden, VN-organisaties en NGO’s in Argentinië. Vanuit UN Global Compact, het bedrijfslevenplatform van de Verenigde Naties, neem ik deel aan de conferentie ‘Making Global Goals local business’ die door UN Global Compact wordt georganiseerd.

 

Alleen gaat het niet

De voorzitter van het Argentijnse netwerk Andrea Avila, tevens ceo van Randstad in Argentinië en Uruguay, zei het luid en duidelijk. Argentinië speelt een sleutelrol in de agenda, ook omdat later dit jaar de G20 er bijeenkomt en de link met de agenda van wereldleiders ook op die wijze makkelijk kan worden gelegd. Alleen gaat het niet, zoveel is ook helder. En zonder het bedrijfsleven al helemaal niet. Ondernemers zijn keihard nodig om de werelduitdagingen die er zijn van oplossingen te voorzien. Alleen al in Buenos Aires, een wereldstad, is de problematiek rondom armoede maar ook milieu nijpend.

 

Het is zoals de Argentijnse topvoetballer Messi het zei over het voetbal ‘you have to fight to reach your dream. You have to sacrifice and work hard for it’. Voor het behalen van de 17 SDGs is dat niet anders. Nog 4500 dagen te gaan......

 

Eppy Boschma

Secretaris VNO-NCW en MKB-Nederland MVO beleid en secretaris Globlal Compact Netwerk Nederland