Handelsmissie China: Tevreden ondernemers en open deuren

13-04-2018

Het is al weer de laatste dag van onze reis naar China. We hadden een overvolle en hectische week. Maar waar het om gaat, hebben we ook hier weer bereikt: tevreden ondernemers voor wie deuren zijn geopend. En dat is in een land als China, waar de overheid een belangrijke rol speelt in de economie, heel belangrijk. En daarmee is weliswaar het contract niet meteen getekend, maar de ondernemer is vaak wel weer een stap verder. Want zaken doen in China is niet gemakkelijk.

 

Handelsmissie gaat steeds soepeler 

Vanochtend hadden we onze CEO Ronde Tafel met de Chinese overheid en een groep van Chinese ceo’s. Inmiddels organiseren we zo’n Ronde Tafel met onze premier en de minister van Handel in China voor de vierde keer. En het gaat steeds soepeler: was het een paar jaar geleden nog een behoorlijk formele bedoeling, waarbij het verloop van het gesprek helemaal geregisseerd was, inmiddels raken ze gewend aan ons informele Nederlandse gedrag en is het mogelijk om een interessante dialoog te voeren, met ook humor erbij.

 

Grote belangen

Overigens met zeer veel dank aan onze geweldige ambassade in China waarmee we de afgelopen maanden uitstekend hebben samengewerkt om deze Ronde Tafel mogelijk te maken. De Nederlandse bedrijven aan tafel zijn allemaal al actief in China en hebben hier grote belangen. En ook voor hen geldt: zaken doen in China is niet altijd gemakkelijk. De meesten lopen er bijvoorbeeld nog steeds tegenaan dat hun Chinese concurrenten worden voorgetrokken, dat het juridische systeem vele onduidelijkheden heeft voor buitenlandse bedrijven en dat ze bijvoorbeeld in de vaak verplichte joint ventures geen meerderheidsbelang mogen hebben.

 

China open voor buitenland 

President Xi Jinping heeft eerder deze week aangegeven dat hij China veel meer open wil stellen voor het buitenland. Mark Rutte heeft hem daar goed aan herinnerd. In november van dit jaar zal, op initiatief van President Xi, een grote importbeurs worden georganiseerd: de China International Import Expo. Naar verwachting zullen daar tientallen landen van over de hele wereld aan deelnemen en zullen importeurs vanuit heel China zich daar verzamelen om buitenlandse waar te kopen. Nederland zal daar met een landenpaviljoen aan deelnemen, onze minister van Buitenlandse Handel zal aanwezig zijn bij de dag voor de regeringsvertegenwoordigers en Nederlandse bedrijven beginnen belangstelling voor deelname te vertonen. Het streven is dat daar ook Nederlandse initiatieven worden gepresenteerd om de belt and road door centraal Azie goed te benutten. Tijdens de CEO Ronde Tafel vanochtend hebben we afgesproken om, in het kader van het Belt and Road Initiative, een paar concrete samenwerkingsprojecten op te gaan pakken, waar we zowel aan Nederlandse als aan Chinese kant in investeren en aan kunnen verdienen. Het zou mooi zijn als we die projecten tijdens de Import Expo kunnen presenteren.

 

Op de foto met president Xi Jinping 

De reis eindigt met een diner in de Great Hall of de People. Samen met vier ceo’s van Nederlandse bedrijven ben ik voor het diner van onze premier met premier Li Keqiang van China uitgenodigd. We hebben nog (heel) even met de Chinese premier kunnen spreken en een paar fotootjes geschoten. Mooi om op deze manier een bijzondere week af te sluiten. Het 'Merk Nederland' is door ons kabinet goed neergezet en door de 230 ondernemers op een fantastische manier geladen.

 

Hans de Boer

Voorzitter VNO-NCW

 

Lees alle blogs over deze missie naar China