Groeiend Indonesië heeft veel nodig

21-11-2016

We zijn begonnen. Na een lange reis zijn we met 115 bedrijven en kennisinstellingen aangekomen in Jakarta voor de grootste handelsmissie van dit jaar. Bij aankomst is er een kick-off met alle deelnemers (bijna 200!) in het hotel. Voor de organisatie een grote klus om een bijeenkomst te organiseren met zo'n groot gezelschap. Het past uiteindelijk allemaal wonderwel en we krijgen zelfs iedereen op de foto. Ik spreek, als zakelijk missieleider van de bedrijvendelegatie, samen met minister-president Rutte de groep toe. De stemming zit er al vanaf het vliegveld goed in. Iedereen heeft goede moed.

Indonesië groeit met percentages van 5% per jaar. Dat biedt kansen voor export, import of samenwerking.

 

Kansen

Indonesië biedt veel mogelijkheden, al is het soms ook een weerbarstig land met snel veranderende regels en de nodige 'red tape'. Tegelijkertijd groeit Indonesië, in tegenstelling tot veel landen in bijvoorbeeld Zuid-Amerika, met percentages van 5% per jaar. Dat biedt kansen voor export, import of samenwerking.

 

Chirurgen 

Het land groeit zo hard dat er behoefte is aan veel zaken. Met name de terreinen water/maritiem (bijvoorbeeld onze waterbouwers en scheepsbouwers), gezondheid, tuinbouw, en klimaat/afval zijn voor de Indonesiërs interessant en zijn ook door hen aangewezen als kansrijke gebieden. De meeste bedrijven die meereizen zitten in deze sectoren. Van Nederlandse iconen als Van Oord, Bam, Boskalis en Damen tot kleine, maar snelgroeiende startups, als Incision, die met moderne technieken chirurgen trainen. Met hun simpele technologie kan een arts zelfs midden in het oerwoud snel zien hoe bepaalde operaties moeten worden uitgevoerd. Handig dus voor artsen in verafgelegen ziekenhuizen die sommige operaties bijna nooit uitvoeren.

'De contracten komen pas ná de contacten'

 

Eerst contacten, dan contracten

Economische missies draaien vooral om investeren. Investeren in relaties, zodat je de juiste contacten opbouwt. 'De contracten komen pas na de contacten', zeg ik altijd. Vaak kan een missie een zetje geven aan zaken die al langer lopen. Op het moment dat de minister-president meedoet en er goede PR te behalen is, komen er vaak zaken in een stroomversnelling.

 

Komende dagen

De komende drie dagen zitten stampvol. Morgen staat voor mij -en minister Schultz- helemaal in het teken van de maritieme/watersector. We bezoeken diverse projecten en alle ceo's uit de watersector zijn met ons mee. We gaan kijken bij een project waar met Nederlandse kennis de mangrovebossen weer terugkeren aan de kust. Zo wordt de kust verstevigd en is er minder erosie. We hopen meer van dat soort projecten te kunnen doen hier met Nederlandse kennis (building with nature).

We gaan met Indonesiërs samenwerken om de enorme berg afval van plastic verpakkingen terug te dringen

 

Eerste internationale green deal

Woensdag zitten we met minister-president Rutte en diverse ceo's bij de Indonesische president. Om te spreken over voor hun belangrijke thema's, zoals maritieme zaken, en om specifieke issues die spelen aan de orde te stellen. Ook worden die dag meer dan dertig contracten en Memoranda of Understanding (MoU) getekend met Indonesische bedrijven en instellingen. Onder meer een van de eerste internationale green deals waarbij we met de Indonesiërs gaan samenwerken om de enorme berg afval van plastic verpakkingen terug te dringen. Later deze week meer daarover.

De kop is er af en we zijn ready for take off.

 

Hans de Boer

voorzitter VNO-NCW