'Europe is a thought that needs to become a feeling’

13-09-2018

Ook dit jaar organiseerde Medef, de Franse zusterorganisatie van VNO-NCW, weer zijn Université d’été in de laatste dagen van augustus. 6000 bedrijven en beleidsmakers worden dan bijgetankt over wat de politieke issues zijn na de rentrée en discussiëren daarover. De nieuwe Medef voorzitter, Geoffroy Roux de Béziers, hield er voor 2500 toehoorders in hemdsmouwen een gloedvol betoog over Europa. In een snikhete tent stelde hij dat voor velen de Europese droom is verwelkt. Ondernemers moeten daarom nu verantwoordelijkheid nemen voor Europa. Zij moeten de wil hebben Europa te bouwen en de burgers te overtuigen dat de EU de toekomst is. Medef zelf zal een campagne starten, 'Merci l’Europe', en de concrete voordelen van de EU zichtbaar maken. Europa, zo stelde Roux de Béziers, is nu gewoon de raison d’être voor Medef.

 

Opwinding en het Wijnpaleis

Duidelijker kan een boodschap niet zijn. Zeker voor Brussel op dit moment, waar opwinding maar beslist ook nervositeit voelbaar zijn over wat het komende jaar zou kunnen brengen. Politieke partijen werken aan programma’s, lijsttrekkerkeuzes en kandidatenlijsten voor de EP-verkiezingen mei volgend jaar. En elke zichzelf respecterende organisatie houdt een brainstorm over de toekomst van de EU en de agenda voor de volgende Commissie. EU Commissaris Oetinger, verantwoordelijk voor de begroting, sprak de jaarlijkse Summer Get Together van RWE en Innogy toe in het gebouw van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Op Oettinger komen altijd veel mensen af, want met een beetje geluk doet hij politiek zéér incorrecte uitspraken die in de pers lang nagalmen. Maar dit jaar was hij vooral ernstig. Hij sprak zijn zorg uit over het mogelijk uiteenvallen van de EU, mocht volgend jaar een groot eurosceptisch blok zijn intrede doen in het Europees Parlement.

De zorg over de toekomst van de EU liep ook als rode draad door de interne brainstorm van BusinessEurope. De Europese werkgeverskoepel had al zijn Permanent Gedelegeerden bijeengeroepen in het Wijnpaleis, een prachtig opgeknapt Jugendstil gebouw in het hart van de Marollen, de oudste wijk van Brussel. Het enige echte tegengif tegen de scepsis, zo concludeerde men, is een aansprekende concrete actieagenda voor de EU. Burgers verwachten van de EU actie op de terreinen van veiligheid, migratie, nieuwe technologieën, energie, sociale ongelijkheid en handel. Allemaal terreinen waarop de EU kan leveren.

 

Buzz en Bono

Ook een bron voor veel Brusselse buzz rond de naderende verkiezingen is natuurlijk het Spitzenkandidaten proces. Dat is het selectieproces binnen de Europese politieke partijen voor wie zij als opvolger voor Commissievoorzitter Juncker naar voren willen schuiven. Het was dan ook niet toevallig dat de Finse ex-premier Alexander Stubb, een van de veelgenoemde namen in de buzz, gastspreker was bij de lokale Brusselse CDA afdeling. Hij deed dat glashelder, met humor en een vleugje filosofie. Stubb stelde dat de EU voor een binaire keuze staat: meer Europa, of de zaak opheffen. En vond dat Europa de laatste jaren weliswaar zeer succesvol was geweest bij het vergroten van de koek, maar tekortschoot bij het verdelen ervan. Het Scandinavische model zou volgens hem bij dat laatste de weg kunnen wijzen.

Engagement, opwinding en buzz dus in Brussel. En een actieve zoektocht naar hoe de EU in de verkiezingscampagne de juiste snaar bij de burger kan raken. De mooiste bijdrage aan die discussie kwam dezer dagen wellicht van de zanger Bono, in een ingezonden stuk voor de Frankfurter Allgemeine: 'Europe is a thought that needs to become a feeling’.

 

 Winand Quaedvlieg is permanent gedelegeerde in Brussel en hoofd van kantoor Brussel van VNO-NCW