Colon bloeit op

15-03-2017

Samen met de ondernemers bezoek ik de havenstad Colon op de ochtend van de laatste dag van ons bezoek aan Panama. Colon is oude, behoorlijk vervallen stad aan de Caribische kant van het kanaal, maar heeft de op een na grootste free zone, na Hong Kong, ter wereld. Het is leuk om 'even' naar de andere kant van Panama te rijden. In letterlijk een uurtje rij je van de Stille Oceaan naar de Atlantische Oceaan (al spreekt men hier liever van de Caribische kant van het land, omdat dat wat vriendelijker en in ieder geval warmer lijkt over te komen). Hier spraken we met Surse Pierport, directeur van de free zone. Van hem kregen we een uitgebreide presentatie over de mogelijkheden die deze free zone biedt. 

 

Colon

In de havenstad brachten we ook een bezoek aan 'Colon 2000', een initiatief van een aantal rijke families om iets terug te geven aan de stad. De havenstad was 20 jaar geleden namelijk een zeer gevaarlijke stad, met ongeveer twintig criminele bendes. Dat kwam omdat er gebrek aan perspectief was voor de jeugd. Toerisme en het aantrekken van cruiseschepen leek de oplossing. Vandaag de dag hebben de meeste bendeleden werk en zijn op een of andere manier betrokken in de toeristische sector. Hoewel de problemen niet helemaal over zijn, is voor iedereen duidelijk dat toeristen met rust gelaten moeten worden.

'Voor iedereen is duidelijk dat toeristen met rust gelaten moeten worden'

Dit gesprek was bijzonder interessant voor onze vertegenwoordigers van Curaçao. Het is bijzonder leuk dat er concrete afspraken werden gemaakt. Binnenkort kunnen we dus een cruise maken, waar we zowel onze eilanden als Colon in Panama aan kunnen doen! President Juan Carlos Varela heeft het tot zijn persoonlijke doel gesteld om Colon, dat nu heel vervallen is maar oorspronkelijk een heel authentiek centrum had met prachtige gebouwen, in zijn geheel op te knappen. 

 

Topprestatie

Terug in Panamastad zijn we met alle 24 deelnemers aan de economische missie naar de Kanaalautoriteit voor een rondetafelbijeenkomst gegaan. De avond tevoren heb ik de onderwerpen die we hier aan de orde willen stellen, verdeeld onder de ondernemers, zodat we een goed gestructureerde discussie konden voeren. En een goed beeld konden neerzetten van wat de NL bedrijven te bieden hebben.

Wat mij betreft waren het een paar zeer vruchtbare dagen in Panama, waar ik het Nederlandse bedrijfsleven goed heb kunnen helpen. Ambassadeur Dirk Janssen en zijn mensen hebben een topprestatie geleverd met de geweldige organisatie van deze missie. Het is duidelijk dat zij met veel inzet, initiatief en enthousiasme ten dienste staan van het Nederlandse bedrijfsleven. 

 

Hans de Boer

Voorzitter VNO-NCW