Boston en Washington kleuren Oranje deze week

15-07-2019

Na de vervelende nederlaag tegen de Amerikaanse dames vorige week gaan we deze week de kunst in de VS maar even afkijken. Deze week mag ik namelijk namens de Rijksoverheid optreden als chef de mission - of missieleider, zoals dat heet - van de handelsmissie naar Boston (VS). U weet wel die stad van Harvard (de universiteit waar alleen al 8 Amerikaanse presidenten vandaan kwamen) en MIT (maar liefst 75 Nobelprijswinnaars!) en talloze beroemde bedrijven uit de computerindustrie, zoals Sun Microsystems.  

 

Samen met bijna 100 bedrijven uit de sectoren water, hightech en de zorg verkennen we vanaf woensdag de Boston-regio en voeren we verkennende gesprekken met Amerikaanse bedrijven en instituten. Maar ook met Nederlandse bedrijven die al een sterke basis in Boston hebben, zoals Philips die een deel van hun R&D doen bij MIT en hun R&D-centrum voor Noord Amerika hier hebben gevestigd.

 

Daarnaast worstelen ze in de regio met watermanagement. Precies dat en vele andere terreinen waar we goed in zijn zetten we tijdens seminars en gesprekken in de etalage deze week. Aan mij is het om de bedrijven terzijde te staan deze week bij vragen of met hulp. Bijvoorbeeld door ze in contact te brengen met de juiste hoogwaardigheidsbekleders en officials. Want dat is waar het in zo’n missie om draait: deuren openen die je anders niet zo makkelijk open krijgt.

 

De VS en de EU

Maar voor ik Boston bezoek, ben ik eerst nog in Washington. Daar voeren we gesprekken met congresleden en kenners van de Amerikaanse politiek. Voor mij is het belangrijk gevoel te houden met de handelsoorlog die gaande is tussen de VS en China en hoe dat ons kan raken, nu of straks, als de Amerikanen misschien ook wel de Europese en Duitse auto-industrie op de korrel nemen.

 

Ik maak me daar zorgen over, want juist samen met de VS zouden we moeten werken aan hogere standaarden en nieuwe handelsdeals die zorgen dat we sociale standaarden en handelsafspraken naar een hoger niveau tillen en waar milieu, werknemers en de consument van profiteren. Ik zal dus niet nalaten te wijzen op het belang van een nieuwe deal tussen de VS en de EU. Dat schept rust, vertrouwen en doe de relatie floreren in plaats van neergang en onzekerheid.

 

De vlag

We gaan eens kijken hoe de vlag erbij hangt komende week. Al kan ik beter zeggen: hoe de vlag wordt aangeboden. Want dat gaat onze premier namelijk doen. Een vlag die gebruikt is bij D-day aanbieden aan president Trump. Een memorabel moment.

 

Via ons twitter kanaal zal ik af en toe wat foto’s en filmpjes delen komende week.

 

Een fijne zomer alvast.

 

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW