Investeren in Nederlandse industrie loont

21-01-2016

De Nederlandse industrie is goed voor een mooie achtste plaats op de wereldranglijst van industrielanden. Maar hoe lang houdt ze die positie nog vast? Wie puur naar de statistieken kijkt, zou kunnen concluderen dat de industrie in ons land haar hoogtijdagen wel achter de rug heeft. Maar dat is te kort door de bocht. Onze industrie is steeds meer verweven met andere delen van de economie, zoals de dienstensector. Ook speelt ze wereldwijd steeds vaker de rol van spin-in-het-web. Als dit in de beschouwingen wordt meegenomen, blijkt de Nederlandse industrie ineens een veel grotere rol te spelen: ze bepaalt een kwart van ons BBP en bijna 50 procent van de export.

De industrie ontleent haar knooppuntfunctie aan technologie-gedreven vernieuwing. Een groot deel van de r&d die aan de basis hiervan staat, komt voor haar rekening. Daarmee draagt ze stevig bij aan het groeivermogen van de Nederlandse economie: ze is goed voor 70 procent van de productiviteitsgroei. Voorlopig lijkt er geen einde te komen aan die stuwende rol. Er zitten veel nieuwe productietechnologieën in de pijplijn die de productiviteit een boost kunnen geven. Maar dat betekent niet dat we op onze lauweren kunnen rusten. We moeten de concurrentiepositie van onze industrie veiligstellen, of liever nog: versterken. Een daadkrachtig industriebeleid helpt daarbij. De basis die de regering daarvoor heeft gelegd, is goed. Maar er zijn verdere stappen nodig.

Overheid en bedrijfsleven moeten meer investeren in onderzoek en innovatie. Ook moet er een gelijk speelveld komen voor de energie-intensieve industrie in ons land. Het topsectorenbeleid moet meer slagkracht krijgen, financieel én qua uitvoering. En last but not least moet de Smart Industry-agenda voortvarend worden uitgevoerd. Want ook elders zitten ze op het vinkentouw om de kansen van digitalisering te verzilveren. Als aan die voorwaarden wordt voldaan, komt zelfs een plaats in de top vijf van best presterende industriële landen in de wereld in het vizier.

Lees ook de brochure Nederland maakt! op www.vno-ncw.nl

Dit artikel komt uit de print Forum